Categories: Sfatul medicului

„Nu m-au durut dintii pana nu am mers la dentist”

Cred că expresia asta am auzit-o destul de des cu toții, atât noi, medicii, cât și pacienții, de la prieteni, cunoștințe sau poate au rostit-o chiar ei. Pentru că foarte multă lume nu înțelege de ce mai doare un dinte după ce el a fost tratat de dentist o sa încerc să explic, în câteva cuvinte, acest fenomen.

Durerile dentare pot apărea după oricare din următoarele manopere stomatologice: obturatii (plombe), tratamente de canal (scoaterea nervului), extracții, detartraj, alte manopere chirurgicale.

Durerea dentară după obturație (plombă). Chiar dacă pacientul se prezintă cu o carie nedureroasă, după curățarea și plombarea dintelui se observă de foarte multe ori o sensibilitate a dintelui. Acest fapt se poate datora faptului că în urma curățării cariei a rezultat o cavitate destul de mare, stratul de dentină care acoperă pulpa dentară (nervul) fiind foarte subțire. Dacă pulpa nu este protejată cu un material izolant cum ar Ionomerul, dintele poate să rămână sensibil sau să doara chiar dacă a fost obturat. Sau chiar și în cazul unei obturații mai mici s-a observat că dintele poate avea sensibilitate pentru că uneori materialul compozit poate cauza pentru o anumita perioadă o ușoară sensibilitate.

Durerea după tratamentul de canal (scoaterea nervului). Durerea care apare imediat după tratament se poate manifesta fie ca o durere vie, intensă, puternică, fie ca o jenă, aproape insesizabilă. De obicei, este asociată cu masticația, pentru că apare în momentul in care se exercită presiune asupra dintelui. Durerea apare în situația în care la vârful rădăcinii au mai rămas bacterii și organismul luptă pentru a le neutraliza.

Durerea după extracție sau alte manopere chirurgicale. Manoperele chirurgicale sunt în general destul de invazive. În procesul de vindecare există și perioada dureroasă. De exemplu, pacientul poate să se prezinte cu niște resturi radiculare nedureroase, dar după extracția lor și chiuretarea pungilor parodontale, locul extracției să doară. La fel și în cazul altor manopere chirurgicale, post tratament apare durerea.

Durerea după detartraj. Ceea ce trebuie știut este că detartrajul ultrasonic nu este dăunător smalțului dinților, acționând doar asupra depozitelor de tartru. În timpul detartrajului ultrasonic este posibil să apară o ușoară senzație dureroasă, determinate în special de expunerea rădăcinilor dentare cu gingia deja retrasă în cavitatea bucală. Această sensibilitate poate persista mai multe zile, până la o săptămână, fiind declanșată de alimente reci sau dulci, ea dispărând imediat după încetarea acțiunii lor.

În concluzie: Uneori, chiar dacă tratamentele stomatologice sunt făcute corect, este posibil să apară dureri la nivelul dinților tratați. Nu disperați și întrebați-vă medicul dentist. El vă poate explica cauza exactă a durerii. Durerile dentare post tratament se ameliorează cu antiinflamatoare de tip Ibuprofen, ketonal, Aulin și cedează în câteva zile.

www.dentaldesign.ro

Share
Published by
Andreea Milos, medic dentist

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

12 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

15 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

16 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

16 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

17 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

18 ore ago