Categories: Klaus Vaterland

El mi-e prieten numai mie, iara tie dusman este

Aș putea să-i fiu prieten domnului primar Nicolae Robu. Bineînțeles, dacă domnia sa, fiind mai în vârstă, m-ar putea și considera astfel. Nici nu m-aș forța în treaba asta. Omul e deseori agreabil și mi-aș putea manifesta prietenia față de dumnealui ciocnind o sticlă de bere pe la vreun eveniment, discutând până la dimineață despre viitorul lui Poli și-al pasajului din Piața Operei. Cu riscul să-l necăjesc, în calitate de amic i-aș atrage atenția, în scris, dacă uneori îl mai ia valul promisiunilor în misiunea sa de modernizare a Timișoarei. Mai sociabil ca mine și mulți alții, primarul Robu nu se mulțumește însă numai cu prietenia mea de pahar, nu-i ajunge amiciția senatorului Ehegartner și relația la cataramă cu Titu Bojin, astfel că omul și-a mai adunat mii și mii de „prieteni” pe Facebook.

Numai că „prietenia” în mediul ăsta virtual nu este întotdeauna una sinceră. Dacă vreți, e ca și cum ai fi „prieten” cu Fuego sau Cristian Bușoi. Cineva îți cere „prietenia” ca să poată dialoga cu tine, să te laude sau să te înjure ori numai pentru a vedea ce gândește primarul la miezul nopții. Tu ca primar îi dai acceptul, te înhăitezi cu el, dar nu poți băga mâna în foc că „prietenul” de pe Facebook nu e un derbedeu sau că ar sări să te apere la greu, când amicii din politică te așteaptă după colț. Într-un astfel de anturaj de prietenii condiționate, primarul Nicolae Robu vrea să facă dezbateri publice care să țină locul demersurilor la care te obligă legea înainte de supunerea la vot a hotărârilor de consiliu local. Lucru care pe mine ca prieten platonic, dezinteresat, începe să mă enerveze.

Categoric, vadul este bun în mediul electronic. Mult mai mulți timișoreni își pot da cu părerea online, comparativ cu întâlnirile tensionate din sala de consiliu cu Petrică Olariu de la FALT și Cristi Brâncovan de la Druckeria. Aproape totul ar fi în regulă dacă traficul de care se bucură Nicolae Robu în zona virtuală nu ar îndrepta dezbaterea în zonă exclusivistă a Facebook-ului.

Ce vină are pensionarul fără calculator? Ce vină are userul de Twitter? Contribuabilul de pe Hi5 de ce să n-aibă dreptul la dezbatere? Trăind în era internetului, poate că această Poiană a lui Iocan din sediul primăriei se va muta fie și parțial pe diferite site-uri. Nu poți să bagi mâna în foc că peste câțiva ani nu va fi așa, chiar cu acordul legiuitorului. Cu o condiție, d-le Robu. Ca această dezbatere să se desfășoare pe site-ul instituției primăriei, cea care propune dezbaterea.

N-ar fi o mare filosofie ca pagina Primăriei Timișoara să găzduiască un banal forum moderat de cineva neutru din zona civică, dacă n-am avea încredere în angajații direcției de comunicare din subordinea primarului Robu. Nici n-ar fi deontologic să oferi ceva, fie și informații, doar pe „prietenii”, când soluția forumului ar putea mulțumi poporul ăsta virtual atât de drag edilului șef al Timișoarei.

Așa, n-aș mai fi obligat să devin „prieten” online d-lui Nicolae Robu, cot la cot cu cei ce-l înjură până ce le șterge cineva comentariile. Chiar așa, cum să ștergi cometariul unui „prieten”? Ce relație de „prietenie” mai e și asta dacă închizi gura amicului electronic? Pe de altă parte, eu dacă sunt prieten cu dl Robu, iar dl Robu e „prieten” cu vreun poponar cu cont de Facebook, înseamnă că devin și eu prieten cu omul ăla? Să știu, nu să mi se audă dupa aia vorbe.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

SCM Poli se întăreşte cu un bănăţean… de munte! Şi nu numai/FOTO

Un bănățean în alb-violet. Interul stânga Eduard Belchite a semnat pentru echipa bănăţeană un contract…

12 ore ago

Cei mai importanți specialiști în robotică pe plan mondial, prezenţi la UPT pentru Conferinţa MEDER 2024

Încă un eveniment de marcă, sub egida institutului de învăţământ cu o istorie de peste…

17 ore ago

Boala melanomului ocular, dezbătută la Timișoara. Pacienții sunt în pericol să rămână fără tratament

Pacienții români afectați de melanom ocular, o boală extrem de rară, riscă să rămână fără…

18 ore ago

DRDP Timișoara poate face la Cărpiniș un sens giratoriu de 1,2 milioane de euro

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara poate da ordinul de începere a lucrărilor pentru amenajarea…

18 ore ago

Peste 100.000 de arbori au fost incluși în Registrul Verde al Timișoarei

Registrul Verde al Timișoarei a ajuns în acest moment să aibă înscriși peste 100.000 de…

18 ore ago

Claudiu Apro revine în fotbalul timişean

Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa anunță perfectarea unui nou transfer pentru sezonul 2024/2025 din Liga 2…

19 ore ago