Categories: SocialUltima ora

Timisorenii sunt convinsi: Casa Muhle poate fi salvata doar prin expropriere!

Sute de timișoreni cer autorităților publice să răscumpere Casa Mühle. Oamenii spun că ministrul Culturii, Daniel Barbu, președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, și primarul Nicolae Robu ar trebui să aibă în vedere faptul că vila monument nu poate fi salvată decât astfel.

Timişorenii cu simţ civic s-au solidarizat pentru salvarea Casei Mühle, care a aparţinut celui mai important florar din Imperiul Austro-Ungar, omul datorită căruia Timişoara a căpătat renumele de oraş al florilor.
Casa de pe bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost cumpărată de clanul Cârpaci, acum zece ani. În 2012, în urma unei autorizaţii pentru lucrări de reparaţii, au decopertat-o şi au lăsat-o într-o stare deplorabilă.
 Soluţia exproprierii este singura viabilă.

În urma presiunii timişorenilor, care au început proteste încă din luna decembrie, autorităţile locale s-au pus, cerând ca dosarul să fie instrumentat mai repede.
 Există câteva variante surprinzătoare de care acestea se pot folosi, chiar dacă imobilul este în mod legal în proprietatea unor persoane. Soluţia este o expropriere în urma unei evaluări, proprietarul putând fi despăgubit.


Totul poate sta în semnătura lui Titu Bojin, preşedinte CJT. Acesta poate recurge la prevederile Legii 422, ceea ce înseamnă că imobilul poate deveni al oraşului. 
Dacă dânsul nu consideră oportun, vom apela la Ministerul Culturii, care are aceleaşi posibilităţi. Oricum nu ne lăsăm până această casă nu va fi a Timişoarei”, spune Corneliu Vaida, unul din iniţiatorii demersului „Salvaţi Casa Mühle”.

Municipalitatea a obținut în instanță o decizie care îi obligă pe proprietari să acopere imobilul. Până acum, această sentință definitivă și executorie nu a fost pusă în practică. Timișorenii cer măsuri urgente. „Trebuie să ne prețuim puținele valori culturale pe care le mai avem. Nu este posibil să ne vindem valorile sau să le lăsăm în paragină. Nu toți suntem indiferenți la ceea ce se petrece în jurul nostru. Sper să ne audă cineva vocile, să se salveze ce încă se mai poate salva și să nu se mai întâmple așa ceva și cu alte monumente istorice. Ar trebui pedepsite persoanele care au permis să se ajungă aici”, spune Corina Șoșdean.

Până acum, petiția a fost semnată de 480 de persoane, multe dintre acestea fiind plecate din Timișoara și stabilite în străinătate. Puteți semna petiția aici.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Sfântul Ioan Botezătorul, ultima zi a sărbătorilor de iarnă

În fiecare an, pe 7 ianuarie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre…

3 ore ago

În Banat, mai avem parte de câteva zile de primăvară! Când revine frigul

Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…

18 ore ago

Zonele verzi din Timișoara au, din 2024, mai mult cu 20.000 de metri pătrați

Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…

19 ore ago

Fiecare cu problemele sale. Un consilier al preşedintelui CJ Timiş vrea un recensământ al… “sorosiştilor”

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…

22 de ore ago

La Timișoara va sosi în primăvară primul firobuz nou dintr-un lot de 33 comandat de primărie la turcii de la Bozankaya

Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…

24 de ore ago

Ortodocșii pe rit vechi primesc încă două zile la Târgul de Crăciun

Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…

24 de ore ago