Categories: SocialUltima ora

Timisorenii sunt convinsi: Casa Muhle poate fi salvata doar prin expropriere!

Sute de timișoreni cer autorităților publice să răscumpere Casa Mühle. Oamenii spun că ministrul Culturii, Daniel Barbu, președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, și primarul Nicolae Robu ar trebui să aibă în vedere faptul că vila monument nu poate fi salvată decât astfel.

Timişorenii cu simţ civic s-au solidarizat pentru salvarea Casei Mühle, care a aparţinut celui mai important florar din Imperiul Austro-Ungar, omul datorită căruia Timişoara a căpătat renumele de oraş al florilor.
Casa de pe bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost cumpărată de clanul Cârpaci, acum zece ani. În 2012, în urma unei autorizaţii pentru lucrări de reparaţii, au decopertat-o şi au lăsat-o într-o stare deplorabilă.
 Soluţia exproprierii este singura viabilă.

În urma presiunii timişorenilor, care au început proteste încă din luna decembrie, autorităţile locale s-au pus, cerând ca dosarul să fie instrumentat mai repede.
 Există câteva variante surprinzătoare de care acestea se pot folosi, chiar dacă imobilul este în mod legal în proprietatea unor persoane. Soluţia este o expropriere în urma unei evaluări, proprietarul putând fi despăgubit.


Totul poate sta în semnătura lui Titu Bojin, preşedinte CJT. Acesta poate recurge la prevederile Legii 422, ceea ce înseamnă că imobilul poate deveni al oraşului. 
Dacă dânsul nu consideră oportun, vom apela la Ministerul Culturii, care are aceleaşi posibilităţi. Oricum nu ne lăsăm până această casă nu va fi a Timişoarei”, spune Corneliu Vaida, unul din iniţiatorii demersului „Salvaţi Casa Mühle”.

Municipalitatea a obținut în instanță o decizie care îi obligă pe proprietari să acopere imobilul. Până acum, această sentință definitivă și executorie nu a fost pusă în practică. Timișorenii cer măsuri urgente. „Trebuie să ne prețuim puținele valori culturale pe care le mai avem. Nu este posibil să ne vindem valorile sau să le lăsăm în paragină. Nu toți suntem indiferenți la ceea ce se petrece în jurul nostru. Sper să ne audă cineva vocile, să se salveze ce încă se mai poate salva și să nu se mai întâmple așa ceva și cu alte monumente istorice. Ar trebui pedepsite persoanele care au permis să se ajungă aici”, spune Corina Șoșdean.

Până acum, petiția a fost semnată de 480 de persoane, multe dintre acestea fiind plecate din Timișoara și stabilite în străinătate. Puteți semna petiția aici.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

21 de minute ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

13 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

18 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

19 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

20 de ore ago