Categories: Klaus Vaterland

TimPark, 500 like-uri

Când a pornit sistemul TimPark, primarul Nicolae Robu a tras o concluzie triumfală, anunându-ne că 500 timișoreni și-au folosit telefonul mobil pentru a parca într-un oraș cu aproape 400.000 de locuitori și vreo 100.000 de mașini. Nicio vorbă despre ce-au făcut ceilalți 99.000 de conducători auto. Au stat acasă, parcând în zonele în care sistemul nu a fost implementat, și-au dat foc la mașini, au parcat toți în Billa și Kaufland sau s-a umplut ADP-ul de bani din zecile de mii de somații de plată ce-ar fi trebuit rupte ca să ne iasă la calcul toată afacerea?

În tot acest timp cât la primărie se făcea chef ca urmare a faptului că 500 de timișoreni s-au dovedit cu bun simț și posesori de simț civic, primarul Robu a mai anunțat o ctitorie: o parcare supraetajată în zona Punctelor Cardinale. Lucrarea se va face pe banii unor investitori privați care, în ciuda unor studii sociologice și de piață făcute pe genunchi, încă mai cred că și-ar recupera vreodată banii de la o populație atât de dornică de locuri de parcare gratuite. Da, gratuite, pe trotuare, supermarketuri, spații verzi, numai în locuri special amenajate să nu fie, dacă e vorba să dea un ban.

Parcarea cu taxă din Piața 700 are 516 locuri și nivelul doi subteran nu a cunoscut miros de noxe auto. Parcările fraților Cristescu, cu care ne mândrim atât de tare că le suntem contemporani, sunt și ele goale pe bd. Circumvalațiunii, în ciuda faptului că una din străzile Cetății a fost scoasă din circuitul rutier. În elanul său creativ, primarul Robu n-a ținut cont de un sfat ce, umil, i l-am făcut în urmă cu câteva luni. În locul dumnealui aș interzice în fiecare an circulația pe câte o stradă din centru, până ce toată zona va fi pietonală.

Opresc circulația pe Alecsandri. Foarte bine. Aerul e mai curat. Două sute de mașini nu mai au unde parca la botul calului și mă aștept ca ele să se umple parcarea de la Finanțe. Se umple? Nu? OK, mai fac o stradă pietonală și tot așa, până îi învăț pe oameni că venitul cu mașina la serviciu în buricul târgului e un lux chiar și-n țări mult mai civilizate. Sau mai ales acolo.

Domnilor din primărie, nu subestimați inventivitatea românului și aplecarea sa spre supranatural! Nu vă veți explica niciodată, precum în scenele lui Houdini, cum se poate ca sute de mașini să nu mai aibă unde parca pe marginea bordurii, iar parcările private să stea goale în așteptarea clientelei.

Ori, dacă tot vrea Primăria Timișoara să bucure populația asta, păi atunci să facă parcări gratuite. Mii, zeci de mii de locuri de parcare dacă ar face ADP-ul gratuit pentru consumatori, tot n-ar ajunge. Parcările goale în regim de taxă ar deveni pline ochi când e gratis. Ar veni lumea cu două-trei mașini la serviciu. Snobii și-ar trimite în decapotabile copiii la Lenau, nu de alta, dar dacă e gratuit ar fi tare păcat să nu profite de ofertă. Chiar așa, de ce nu faceți, domnule primar, un sondaj din ala de-al dvs? Pe Facebook. Să vedeți ce zice lumea. Ar vrea gratuit sau mii de prieteni ar vota sistemul pe bani? Doar așa, de dragul studiului, că ADP-ul tot 500 de sms-uri va încasa din ditamai orașul.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago