Categories: InterviuUltima ora

Alfred Simonis vrea sa castige Primaria Timisoara chiar in 2016!

Consilierul local PSD Alfred Simonis (28 ani) vrea să ajungă primarul Timişoarei. Freddy, așa cum îl ştiu prietenii şi colegii de partid, crede că marele pas ar putea fi făcut chiar în 2016! Simonis a avut o ascensiune rapidă în partid, trecând pe rând la mai multe funcţii de conducere din rândul tineretului şi ajungând recent vicepreşedinte şi la seniori. Director administrativ la aeroport, despre Freddy se spune că este unul dintre cei care au făcut jocurile la ultimele alegeri ale organizaţie municipale PSD Timişoara.

Cine este Afred Simonis? Cum îl caracterizaţi în câteva cuvinte?
Nu îmi place să vorbesc despre mine, urăsc chestia asta. Cred că aş spune însă că este un tănăr întreprinzător căruia i-a plăcut de foarte mic să se implice în viaţa civică. Este un tânăr cu realizări pe plan politic şi cam atât…

Ce realizări aveţi?
Sunt de şase ani preşedinte al organizaţiei TSD Timişoara, iar acum, vicepreşedinte PSD Timişoara, ales în urmă cu o lună, cu al treilea număr de voturi. La 16 ani m-am înscris În PSD, am 12 ani de când sunt membru. Destul de repede am fost promovat în structurile de conducere. La liga elevilor am fost vicepreşedinte, apoi preşedinte, secretar general la tineret şi preşedinte.

De ce aţi intrat în PSD? Ai avut un model?
Modelul e Ion Iliescu, nu există un politician de stânga de o asemenea însemnătate care să-mi fi putut fi model…

Adrian Năstase…
Da, şi Adrian Năstase, amândoi. Dacă ne referim la Adrian Năstase, nu trebuir să ne referim la lucrurile rele, nu contest că pot fi şi multe lucruri rele. Perioada în care Adrian Năstase a condus această ţară a fost cea mai fructuoasă, cea mai bună din punct de vedere economic şi nu numai.

Victor Ponta…
Poate fi şi Victor Ponta un model, dar nu mă pot încă pronunţa, e de prea puţin timp premier. Mai are încă de demonstrat.

Părinţii erau fani PSD?
Tatăl meu pe vremea aceea era mare fan PDSR. Poate de acolo mi s-a tras atracţia faţă de stânga, faţă de Ion Iliescu, de Adrian Năstase. Mama era fan Constantinescu, cu CDR. Erau discuţii în familie, dar nu cea grav.

Sunteţi consilier local. Din această postură cum apreciaţi activitatea primarului Nicolae Robu?
Fără să cunosc foarte bine vechea administraţie, consider că primarul Robu este un om bine intenţionat, cu viziune faţă de oraş. Cred însă că şi domnul primar trebuie să demonstreze încă trei ani. Timişorenii vor să vadă realizări.

Pe o scară de la 1 la 10 ce notă îi daţi lui Robu?
(Râde) Nu m-am gândit niciodată să dau note, un 8,5, poate chiar 9.

O notă pentru viceprimarul Traian Stoia…
Domnul Stoia s-a pliat foarte bine pe postul de viceprimar. Fiind de vârste diferite, putem avea puncte de vedere diferite. E un tip care se ocupă de o parte din primărie de care vechea administraţie nu se prea ocupa. Îi dau 9, că e din partea PSD.

Sunteţi mândru că sunteţi contemporan cu fraţii Cristescu? Viceprimarul ne sugera tuturor că am trebui să fim…
(Râde) Cred că acea afirmaţie se referea mai degrabă la faptul că ar trebui să apreciem mai mult oamenii de afaceri. Eu nu sunt mândru că sunt contemporan cu niciun om de afaceri din România.

Ce notă îi daţi domnului Bojin pentru prestaţia de la CJT?
Domnul Bojin se mişcă foarte bine în poziţia de preşedinte la CJT. I-aş da un 9,5.

Sunteţi director administrativ la aeroport. Sunteţi specialist în avioane? Ce v-a recomandat pentru această funcţie?
Faptul că sunt director administrativ la aeroport nu înseamnă că trebuie să mă pricep la avioane. Avioanele sunt doar o mică parte din ce înseamnă Aeroportul Internaţional Timişoara. Eu mă ocup de tot ce înseamnă partea administrativă, de curăţenie, de întreţinere.

Ce aţi găsit la aeroport?
Aeroportul nu era în forma cea mai bună atunci când am venit noi. Foarte multe chestii au fost lăsate de izbelişte. A trebuit să muncim foarte tare ca să ajungem cât de cât la un nivel bun.

Aţi declarat, la un moment dat, că în zece ani vreţi să ajungeţi primar. Era o glumă?
Era o glumă făcută în plen, dar asta nu înseamnă că nu mă pot pregăti pentru această funcţie. Ştiţi ce, zece ani e cam mult, poate reuşesc mai devreme să ajung primarul Timişoarei. M-au criticat colegii de partid că am spus că peste zece ani o să-l schimb pe domnul Robu. Poate fi însă şi mai repede. Poate că e momentul să câştige la Timişoara şi un primar de stânga, un primar social-democrat.

Ce relaţie mai aveţi cu Dorin Cândea? În 2009 se vorbea că v-a sechestrat, acum sunteţi colegi de partid. Aţi bătut palma după sechestrul din 2009?
Mă mir că ştiţi aşa ceva… De fapt nu a fost aşa. Sunt destul de complicat de sechestrat. Nu cred că putea Cândea să mă sechestreze pe mine, cu toată puterea portocalie pe care o avea. A fost un incident, între tururile I şi II ale alegerilor prezidenţiale din 2009. A fost un schimb de replici mai dur…

V-aţi înjurat?
Ne-am înjurat reciproc. A fost o discuţie mai aprinsă. I-am spus să-şi vadă de treaba lui cu Băsescu, eu o să-mi văd de treaba mea cu Geoană.

Atunci era vorba despre un anti-miting al tineretului PSD. Aţi mai organizat acea contra-manifestaţie?
Nu am mai organizat-o, dar nu din cauza lui Cândea. Acesta era dezinformat, nu voiam să facem miting, voiam să lipim nişte afişe atipice cu Băsescu. El a încercat să ne determine să nu mai lipim acele afişe. Nu a reuşit, aşa că am lipit toată noaptea fişe cu „România se scufundă”.

A încercat să mă convingă că nu e bine ce fac, după care a ridicat uşor tonul. Am ridicat şi eu tonul. Ne-am ciondănit. Probabil el se aştepta să fiu tot emoţionat când îl văd pe marele Cândea, dar s-a înşelat. I-am zis să-şi vadă de treba lui că, în câteva zile, pierd alegerile. Nu le-au pierdut, deşi eu şi acum cred că Băsescu a pierdut alegerile cu Geoană. De atunci nu l-am mai văzut niciodată pe Dorin Cândea.

Se spune că l-aţi fi „ajutat” pe Radu Ţoancă să nu mai iasă vicepreşedinte la PSD Timişoara. Care este adevărul?
O, nu. E o informaţie care a circulat în mediile politice, dar la acele alegeri am încercat ca atât eu, cât şi echipa mea de la tineret să obţinem cât mai multe voturi. Mă interesa foarte puţin de ceilalţi. Eu urmăream doar să ies vicepreşedinte şi alţi patru tineri să ajungă membri în biroul de conducere. E mult spus că Ţoancă a pierdut din cauza mea. Radu a obţinut un număr suficient de mare de voturi, a fost foarte aproape sub linie, dar nu a intrat. Nu cred că a fost vina mea.

Aţi avut funcţii importante, până la 28 de ani, preşedinte la tineret, consilier local şi acum director administrativ de aeroport. Cine vă împinge de la spate?
Mă lovesc oriunde mă duc de această problemă. La 22 de ani eram preşedinte la TSD Timişoara, cred că cel mai tânăr din ţară. Când mă cunosc mai bine oamenii, îşi dau seama că poate nu vârsta este criteriul după care ar trebui să mă judece.

Sunteţi un tip bogat?
Nu, deloc, am o familie modestă, cu un nivel mediu să zic. Nu mă susţine nimeni, nu am nici fraţi, nici surori, nici unchi, nici mătuşi, nici părinţi membri de partid. Nimeni nu m-a sponsorizat cu nimic. Faptul că am muncit 12 ani pentru acest partid se simte şi poate de aceasta sunt promovat.

Consiliul Local Timişoara susţine financiar o singură echipă (BC Timişoara), deşi avem două în prima ligă de baschet. Vi se pare normal?
Dacă ar fi după mine, cu riscul să îmi atrag multe antipatii, muncipalitatea nu ar trebui să aloce niciun fel de bani pentru performanţă în sport.

Nici măcar pentru Poli?
Nici măcar pentru Poli. Poli ar trebui să primească stadion, utilităţi şi poate să nu plătească impozit la primărie. De aici până la performanţă ar trebui să vină privaţii. Revenind la baschet, prin prisma faptului că avem două echipe în liga naţională, dacă tot sprijinim o echipă, ar trebui s-o sprijinim şi pe cealaltă. Banii municipalităţii ar trebui investiţi în drumuri, în canalizare, în străzi, în clădiri de patrimoniu. Aici am rămas în urmă.

Candidaţi la parlamentarele din 2016 sau la primărie?
Este o decizie destul de grea. Mi-ar plăcea să pot fi acasă şi să îmi pun în practică ideile. Asta cu Bucureştiul îmi place mai puţin. Aş rămâne acasă, dacă mi s-ar oferi posibilitatea.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

2 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

3 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

3 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

4 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

5 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

6 ore ago