Categories: Cultura

Cea mai buna biblioteca din Romania e la Timisoara

A scos cărțile în stradă, a dus scriitorii departe de birouri și nu se oprește aici. Toate aceste „ciudățenii” care nu fac decât să aducă publicul mai aproape au adus Bibliotecii Județene Timiș al doilea premiu pentru „Cea mai bună bibliotecă” la Gala Bun de Tipar, a industriei de carte din România.

B.J.T. are un fond de circa 750.000 de volume, cel mai vechi datând din anul 1500. Anul trecut, cărțile au ieșit printre oameni, în cele mai neobișnuite locuri. S-a citit, astfel, în stradă, la lumina făcliilor sau a macarelelor, iar scriitorii au ajuns în măcelării, podgorii sau pe acoperişuri. În 2013 se va face lectură pe stadion, în nocturnă, în timp ce scriitorii vor fi imortalizaţi în brutării, sub panoul de baschet, la pescuit sau la croitor.

Campaniile de promovare a lecturii sunt cel mai activ şi direct serviciu oferit comunităţii, o modalitate decisivă de a atrage oamenii şi de a redefini statutul bibliotecii. Conceptul nostru rezidă în a crea plusvaloare culturală. Realizăm experimente estetice proprii, care să poată sta la baza unor viitoare activităţi aducătoare de profit: proiecte de design, decoraţiuni, papetărie şi altele. Sunt iniţiative mai puţin obişnuite, dar cu atât mai necesare, credem, în peisajul bibliotecilor autohtone”, spune scriitorul Tudor Creţu, managerul BJT.

Vineri seară, de la ora 19, timișorenii sunt invitați la BiJuTeriile BJT, o expoziţie-paradă de bijuterii şi vestimentaţie „ca la carte”, unde va fi prezentat și trofeul proaspăt câştigat.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Centura de ocolire a Timișoarei are acum parcări, dotate ca în vest

Ultimul punct din proiectul Centurii Sud, cele două spații de servicii, au fost deschise pentru…

8 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a bursei locurilor de muncă pentru absolvenți

Absolvenții de facultate sunt așteptați la o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă dedicată…

12 ore ago

A fost emis avizul de oportunitate pentru un nou corp de clădire la Spitalul Județean. Va găzdui un nou centru neurovascular și 284 de paturi

Dezvoltarea Spitalului Județean Timișoara va continua, iar cel mai noi proiect de extindere va presupune…

12 ore ago

A fost desemnat executantul reabilitării Școlii Generale 1, din Cartierul Fabric

Una dintre cele mai active firme locale în relația cu Primăria Timișoara a obținut, în…

12 ore ago

Eveniment internațional cu ocazia unui centenar remarcabil! Gala aniversară ELITh, la 100 de ani de la prima generație de absolvenți ai UPT

Universitatea Politehnica Timișoara, unul dintre cele mai importante și iubite branduri ale Timișoarei și ale…

13 ore ago