Mister la Institutul de Cardiologie. Un e-mail trimis, aparent, de șeful chirurgilor de aici, Marian Gașpar, susține că s-a pus lacătul pe sălile de operație, din cauza lipsei de materiale și a faptului că pacienții nu mai au voie să cumpere nimic. Informația este dezmințită atât de conducerea spitalului, cât și de CJAST, iar presupusul autor al e-mailului este de negăsit.
Un e-mail trimis de pe adresa prof. dr. Marian Gașpar (textul atașat la finalul materialului, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă a Institutului de Boli Cardio-Vasculare Timișoara, anunța că activitatea de aici este sistată, din cauza lipsei de materiale sanitare și medicamente. Mesajul a fost transmis duminică seară, în jurul orei 22.
„Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timișoara și-a întrerupt activitatea chirurgicală din data de 26 martie, 2013, ca urmare a lipsei cronice de materiale sanitare și medicamente. Am primit adrese de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș si de la Prefectura Județului Timiș, prin care se atenționează direcțiunea spitalului și șefii de secție, că pacienții nu pot să-și cumpere materiale și medicamente pe perioada spitalizării potrivit legislației în vigoare. În caz contrar spitalul trebuie să ramburseze pacientului toate cheltuielile proprii pe perioada spitalizării, iar șefii de secție să răspundă personal de încălcarea legii”, se precizează în e-mailul respectiv.
Informația, extrem de gravă, nu este confirmată însă de niciuna dintre părțile amintite. „Urmează să fie stabilită o întâlnire cu reprezentanții CJAS și cu patronatul medicilor, pentru găsirea unei soluții”, a declarat prefectul Eugen Dogariu. Acesta susține că a vorbit, luni dimineață, cu profesorul Gașpar. Dogariu este, probabil, unul dintre puținii care au reușit această perfomanță, deoarece chirurgul nu a răspuns apelurilor noastre repetate.
Poziția Casei Județene de Asigurări de Sănătate este drastică. „În urma sesizărilor primite de la pacienți, am trimis o adresă către Institutul de Cardiologie. În contractul cadru există prevăzută obligația ca instituția să asigure gratuit materiale sanitare și medicamente gratuite. Noi decontăm toate acestea, plus serviciile. Anul trecut, CJAS Timiș a plătit către Cardiologie 18 milioane de lei. Instituția este finanțată și de la Ministerul Sănătății, prin programul național de boli cardio-vasculare, prin care a primit 11 milioane de lei. Momentan, din discuțiile pe care le-am avut cu managerul institutului, nu există o întrerupere a activității medicale. De altfel, ei ar fi fost obligați să ne notifice asupra acesteia”, a declarat Oana Răchitan, purtătorul de cuvânt al CJAST.
„Profesorul Gașpar nu a fost abilitat să facă acele declarații. Nu este poziția oficială a spitalului. Dânsul a luat decizia de a închide clinica fără să se consulte cu colegii. Voi lua măsurile legale care se impun”, s-a limitat să spună Ranko Szuhanek, managerul instituției. Marian Gașpar nu a putut fi contactat în cursul dimineții de luni. Pe de altă parte, toată lumea știe că, de ani buni, la Cardiologie, dacă nu poți cumpăra ceea ce ți se dă pe listă la internare nu vei fi operat.
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…
În urma unei investiții a Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), la Oravița au…
La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea…
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…