Treptele-simbol al Revolutiei, trimise cu picamerul la groapa de gunoi

O parte din istoria recentă a Timișoarei ajunge, în aceste zile, la gunoi, fără nici cea mai mică rezervă din partea autorităților locale, care și plătesc pentru asta. Treptele Catedralei se modernizează, la prețul de 8.300 de euro/bucata, pentru că așa au decis șefii Mitropoliei Banatului.

Zece timișoreni au fost împușcați, în 17 decembrie 1989, în fața Catedralei Mitropolitane. Sângele lor a rămas multă vreme pe trepte. Oamenii au căzut secerați de mitraliere. Un tânăr a murit pe loc, restul, răniți, au murit la spital. Chiar în momentul în care a început să se tragă, ușile lăcașului de cult au fost ferecate pe interior, astfel încât nimeni nu s-a putut salva. Printre morți se găsesc doi adolescenți, unul de 17 și altul de 15 ani.

Împlinirea a 24 de ani de la Revoluție va găsi însă ștearsă amintirea acelor momente. Treptele sunt înlocuite chiar în aceste zile, fiindcă nu mai sunt îndeajuns de arătoase. Fără să aibă cel mai mic gând pios pentru primele victime ale Revoluției, conducerea Mitropoliei Banatului a decis înlăturarea treptelor-simbol ale Catedralei Mitropolitane. Acestea au fost sparte cu picamerul, zilele trecute, cu aprobarea autorităților locale, care au și finanțat cu jumătate din bani lucrarea.

În timp ce nemții „exportă” fragmente din Zidul Berlinului, pentru a reaminti lumii ororile comunismului, cele 12 trepte ale catedralei vor ajunge la groapa de gunoi. Și nimănui dintre cei cu putere de decizie nu pare să-i pese. Ba mai mult, primarul Nicolae Robu se declara încântat că a fost solicitat să contribuie la o astfel de „măreață” lucrare. „Mitropolia a cerut acest ajutor de noi, pentru că nu se puteau descurca fără el”, a declarat edilul șef.

O reacție a venit totuși din partea fostului viceprimar Adrian Orza, actual consilier local țărănist. „Toată lumea se agită în jurul sumei de 100.000 de euro pe care onor primăria și Mitropolia o investesc în înlocuirea treptelor catedralei. Nimeni însă nu vorbește de valoarea acelor trepte. De valoarea lor istorică, sentimentală și morală. Pe treptele Catedralei s-a tras la Revolutie, împotriva unor oameni care încercau să se refugieze în lăcașul Domnului. A curs sânge acolo, pentru libertate. În orice țară cu scaun la cap, acele trepte s-ar păstra mărturie. Iar cei 100.000 de euro s-ar cheltui pentru alte scopuri mai urgente”, notează Orza, pe Facebook.

Reprezentanții Mitropoliei Banatului justifică începerea lucrărilor cu solicitări din partea „credincioșilor”, care ar fi fost nemulțumiți de aspectul treptelor „distruse de intemperii”. Înlocuirea scărilor costă aproape 100.000 de euro, din care jumătate de la primărie. Altfel spus, 8.300 de euro/treaptă. Termenul de execuție este de aproximativ 100 de zile, ceea ce înseamnă că slujba de Înviere se va ține în plin șantier.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

3 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

4 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

6 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

7 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

7 ore ago

Mersul „ordonanței trenuleț”

„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…

9 ore ago