Categories: Zâmbete amare

„Dumnezeu nu e mafiot”, dar pentru slujitorii Lui nu bag mana în foc

Preocupările șefilor din Mitropolia Banatului sunt pe zi ce trece tot mai diverse. După ce au alocat 100.000 de euro (dintre care 50.000 de la primărie) schimbării treptelor Catedralei (fără ca nimeni să înțeleagă de ce atâta risipă!), acum s-au pus și pe cenzurat. Popilor nu le place titlul piesei de teatru „Dumnezeu e un mafiot”, care se joacă pe scena Naționalului timișorean. Culmea, s-au trezit abia acum, deși piesa se joacă de o jumătate de an. Probabil, au fost prea ocupați să spele sângele de pe treptele schimbate, sânge scurs în decembrie 1989, fiindcă aceiași popi au închis Catedrala în nasul revoluționarilor.

De fapt, celor din mitropolie nu le place traducerea titlului original al piesei amintite, „God is a Gangster”. Oare o traducere gen „Dumnezeu e interlop” sau „Dumnezeu e bandit” era mai plăcută preasfintelor urechi? În timp ce popii din Timișoara se bat cu o piesă de teatru, Patriarhia Română are alte probleme importante. Ea a trimis un comunicat Uniunii Europene prin care-i cere să nu mai finanțeze cercetări medicale în care sunt utilizați embrioni umani. Chit că aceste cercetări pot avea rezultate benefice în vindecarea mai multor boli, printre care și cancerul. Dar dacă BOR nu vrea cercetări, ce să-i- faci?

Dincolo de aceste ridicole demersuri, amintind de excesele extremiștilor musulmani, tot aștept ziua în care Biserica Ortodoxă Română să-și vadă odată și odată de menirea ei. De-a aduce alinare oamenilor, de-a coborî printre ei (și nu din Mercedesuri și cu straie de mii de euro), de-a construi case pentru bătrâni și orfani, adăposturi sociale, de-a fi lângă oamenii bolnavi și nevoiași.

Nu, BOR are alte probleme. Peste 20 de ani s-a bătut pentru ca dosarele de colaboratori ai Securității să nu fie făcute publice în cazul popilor. De fapt, este singura instituție unde Legea CNSAS nu se aplică, confirmând astfel zvonurile că peste 90% din preoți au colaborat cu Securitatea. N-o fi Dumnezeu mafiot, dar – vorba bănățeanului – popii baș au fost securiști. Și mai sunt! După ce și-au rezolvat problemele cu Securitatea, capii BOR au purces la făcut bani. Actualul patriarh Daniel se numără printre cei mai bogați români, iar Patriarhia, printre cele mai înfloritoare firme. Fiindcă are și scutiri pe tot felul de taxe și impozite.

Patriarhia produce orice: alcool, vin, cherestea, lumânări, posturi radio și TV, ace, brice și carice etc. Daniel nu este vreun ascet, dovadă că e nașul patronului Iulius Mall, pe care l-a cununat exact în Italia. Inspirat probabil de mall-urile finului, acum vrea să ridice o monstruoasă clădire, care nu are nimic de a face cu tradiția românească, monstruozitate căreia să-i zică Catedrala Neamului. Dar nu numai Daniel e putred de bogat. În Constanța, mitropolitul Teodosie al Tomisului a fost implicat în sute de scandaluri. Până acum câțiva ani a fost șeful de facto al PSD Constanța, de unde a fost detronat de Radu Mazăre. Fapt ce nu-l oprește să participe acum la parangheliile primarului – bufon.

Prin nordul Moldovei îl avem pe Pimen, care luptă cu drujba în brațe cu sute de mii de hectare de păduri. Și nu s-ar lăsa până nu le-ar da pe toate jos și le-ar transforma în bani, mulți bani. Din păcate, aceastea sunt exemplele de succes pentru majoritatea preoților ortodocși. Arghirofilii, scandalagii, bețivanii, nu Arsenie Boca, Dumitru Stăniloaie, Galeriu etc. Iar când vor să mai fie băgați în seamă, înjură câte o piesă de teatru. În mod cert, Dumnezeu nu e mafiot. Dar nici popii nu sunt exemple de urmat.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

36 de minute ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

42 de minute ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

3 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

3 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

4 ore ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

4 ore ago