Categories: Economic

In cateva saptamani, aeroportul din Timisoara intra in administrarea CJT

Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara va trece în administraţia Consiliului Judeţean Timiş. Nota de fundamentare care va consfinți această mutare este la Ministerul Transporturilor, o hotărâre finală fiind așteptată în câteva săptămâni.

În urmă cu o săptămână, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, declara că aeroportul din Timişoara va fi preluat de un manager privat, iar administrarea instituției ar putea trece la Consiliul Județean Timiș. „Am discutat pe tema aeroportului din Timişoara. În mod normal, acesta urmează să vină către CJT în perioada imediat următoare, spun eu câteva săptămâni. Aeroportul este pe profit, este printre puţinele din ţară care nu este pe pierdere. În condiţiile în care reuşim să facem şi centru intermodal de mărfuri, care ar putea compensa o anumită parte din volumul de zboruri, putem să-l ducem în continuare pe profit, nu s-ar pune problema unui efort din partea CJT”, ne-a declarat preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin.

Șeful CJ susţine că finanţări pentru aeroport ar putea fi găsite şi în altă parte decât bugetul judeţului. „Există şi posibilitatea ca prin fonduri europene să prijinim aeroportul. Acum ne-au venit trei milioane de lei pentru pistă de la minister. Vom încerca să tragem bani şi prin euroregiune, ne dorim să fie un aeroport euroregional, nu numai un areoport la nivel de judeţ”, a mai spus Bojin.

Directorul Aeroportului Internaţional din Timişoara, Dan Idolu, crede că varianta cea mai bună este o administrare mixtă. „În Europa, în ultimii ani, din ce în ce mai multe aeroporturi au trecut către administraţia locală. Cea mai bună idee, cred eu, ar fi să existe un mix în care statul să vină cu politicile naţionale, judeţul cu interesele judeţene sau regionale şi să fie şi o componentă privată”, ne-a spus Idolu. Acesta susţine că aeroportul din Timişoara merge pe profit de nouă ani şi nu are cum să fie o povară. „Cea mai bună soluţie este să păstreze şi statul acţiuni, dar ponderea majoritară să fie la administraţiile locale. Aeroportul din Timişoara nu va fi o povară pentru nimeni, dar este o mare responsabilitate. Merge pe profit din 2004, a mers pe un profit constant de 10-20%”, ne-a mai spus Idolu.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

3 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

3 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

4 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

5 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

6 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

7 ore ago