Categories: CulturaUltima ora

Piesa „Dumnezeu e un mafiot” supara popii si aduce politia la teatru

Teatrul Național Timișoara cheamă poliția să protejeze actorii și spectatorii. Măsura extremă vine în urma unor amenințări primite din cauza spectacolului „Dumnezeu e un mafiot”. În plus, cultele din Timișoara, în frunte cu Arhiepiscopia Ortodoxă, au cerut ultimativ schimbarea titlului piesei. Aceasta se joacă de jumătate de an, fără nicio problemă până acum.

Ca pe vremea inchiziţiei, reprezentanții cultelor din Timişoara vor să interzică libertatea de exprimare. Considerând că titlul piesei „Dumnezeu e un mafiot”, a lui Nick Mancuso, nu dă bine la morala creştină, fețele bisericești au cerut schimbarea acestuia. „Întrucât titlul piesei este provocator, blasfemiator şi aduce atingere gravă învăţăturii despre Dumnezeu (…) solicităm conducerii Teatrului Naţional din Timişoara şi regizorului să-l modifice, redându-l pe cel original”, se precizează într-un comunicat publicat pe site-ul Mitropoliei Banatului. Piesa se joacă de mai bine de jumătate de an la Timișoara, iar afişul cu titlul „blasfemiator” a stat în tot acest timp în centrul oraşului.

Anterior acestui protest, pe adresa TNTm a sosit, în 9 mai, o scrisoare al cărei autor cerea, într-o manieră agresivă, interzicerea spectacolului. El își încheia misiva cu precizarea că se va adresa „Bisericilor Ortodoxe și catolice” (sic!), pentru a exercita presiune asupra Teatrului Național, în vederea „anulării piesei”. În plus, susținea că „se pregătește o manifestație de amploare de mare durată împotriva întregii conduceri a acestui Teatru din Timișoara în cazul în care nu veți renunța și nu veți anula definitiv piesa. Și nu vom renunța pînă nu va fi (sic!) pedepsiți toți vinovații de către lege”.

Spectacolul „Dumnezeu e un mafiot”, cu Doru Iosif și Sebastian Hamburger, este programat la TNTm, în sala „Uțu Strugari”, sâmbătă, 18 mai. În aceste condiții, Teatrul Național s-a adresat Poliției. Decizia a fost luată „deoarece la Studio «Uțu Strugari», sala de 50 de locuri în care are loc spectacolul, vor fi prezenți spectatori față de care teatrul se consideră responsabil (…) Prin urmare, Teatrul Național a cerut Poliției protecția spectatorilor și a personalului pentru reprezentația din 18 mai a spectacolului”, se arată într-un comunicat semnat de Codruţa Popov, secretarul literar al teatrului. Titlul original al piesei semnate de americano-canadianul Nick Mancuso, la care fac referire reprezentanții cultelor, este „God is a Gangster”.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos

Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este…

46 de minute ago

Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic

Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul…

2 ore ago

UPT continuă să inoveze şi în domeniul cultural: vouchere speciale pentru studenţi

UPT nu înseamnă doar învăţământ de calitate, dimensiunea institului cu o istorie de peste 100…

3 ore ago

Timișoara merită un festival muzical de top

Un domeniu în care am rămas din nou în urmă față de alte județe este…

3 ore ago

Sfârşit tragic pentru bărbat de 73 de ani, care s-a aruncat de la etajul 10

Momente teribile luni dimineaţa în  jurul orei 10.30, la un bloc de pe Take Ionescu.…

3 ore ago