Saptamana Z pentru Ostaficiuc și Robu

Săptămâna viitoare poate fi crucială pentru scena politică din Timiș. Doi dintre cei mai importanți lideri politici, Nicolae Robu și Constantin Ostaficiuc, ar putea primi, la Înalta Curte de Casație și Justiție, sentințele în procesele pe care le au cu Agenția Națională de Integritate. Apele sunt tot mai agitate în organizațiile județene ale PNL și PDL, dar nu numai.

Primul care și-ar putea afla verdictul, pe 28 mai, este primarul Nicolae Robu, președintele PNL Timiș. Robu a fost acuzat de ANI pe motiv de incompatibilitate. Lui i se impută faptul că, timp de patru ani, între 2008 și 2012, ar fi ocupat simultan atât funcția de rector, cât și cea de senator. Procesul este la cea de-a șase înfățișare după mai multe amânări. În cazul în care va pierde în instanță, Robu va fi nevoit să părăsească fotoliul de primar al Timișoarei, având de asemenea interdicția de-a mai candida timp de trei ani pentru o funcție publică. El susține însă că interdicția nu s-ar aplica și pentru funcțiile alese.

În organizațiile de partid se discută tot mai mult despre posibilitatea ca Robu să-și piardă funcția, caz în care vor fi organizate noi alegeri pentru funcția de primar. Foarte probabil, USL nu va mai avea un candidat comun. În PSD este dată ca și certă candidatura deputatului Sorin Grindeanu, fost viceprimar al Timișoarei. În PNL se discută despre o candidatură a viceprimarului Dan Diaconu, un protejat al lui Robu. Altă variantă de lucru este city-managerul Sorin Drăgoi, variantă agreată și de frații Cristescu, care, de la venirea USL la putere, au devenit jucători puternici în zona politică și administrativă a Timișoarei.

Fost mare brand politic al vestului țării, așa cum s-a autointitulat, Constantin Ostaficiuc își va primi verdictul pe data de 31 mai. El este, cel puțin în scripte, președinte al PDL Timiș, filiala fiind însă condusă de facto de deputatul Alin Popoviciu, vicepreședinte PDL la nivel național. Procesul lui Ostaficiuc cu ANI a demarat în toamna anului 2011, Ostaficiuc pierzând în prima instanță. El este acuzat de trafic de influență, în deja celebrul scandal Ornella Design.

Concret, în calitate de președinte al CJ Timiș, Ostaficiuc a semnat concesionarea unei parcele în Parcul Industrial și Tehnologic în favoarea firmei în care acționari sunt propria soție, fiica și ginerele. În cazul în care va pierde procesul, el va primi interdicția de-a mai candida pentru o funcție publică în următorii trei ani. În momentul de față se poate spune că i se iau boii de la bicicletă, numai că el intenționa să candideze, anul viitor, pentru un fotoliu în Parlamentul European. Aceasta a fost obținută în urma unui troc cu Vasile Blaga, care a primit, în schimb, colegiul senatorial de Sânnicolau Mare.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

2 ore ago

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

20 de ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

23 de ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

23 de ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

23 de ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

23 de ore ago