Categories: Sănătate

Horia Ples dezumfla punct cu punct „balonul” lui Nicolaescu

Neurochirurgul Horia Pleș demontează declarațiile ministrului Sănătății, Eugen Nicolaescu, care susține că acesta ar fi profitat de funcția de șef de secția la Spitalul Județean, pentru a trimite pacienți la investigații la societatea privată pe care o patronează.

Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat că Horia Pleș va fi eliberat din funcția de șef al Clinicii de neurochirurgie, după ce Corpul de Control al MS a constatat că acesta și-a trimis pacienții să facă tomografii sau RMN-uri la o firmă la care este asociat și care avea contract cu SCJUT. „În perioada 2008-2013, spitalul a plătit către Neuromed 899.823 lei pentru servicii de transport, respectiv 3,06 milioane lei pentru servicii de diagnostic imagistic. (…) Conf. dr. Horia Pleş s-a aflat în poziţia în care a recomandat bolnavilor internaţi examinări tomografice care au fost efectuate la firma la acesta este asociat, rezultând astfel un eventual conflict de interese”, a spus Nicolaescu.

Reputatul neurochirurg timișorean îi dă replica oficialului liberal. „Am fost numit şeful Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara în luna decembrie 2011. Eventuale incompatibilităţi sau conflicte de interese se pot analiza doar începând cu acea lună”, spune Pleș. Medicul susține că, anul trecut, la Neuromed au fost investigați 12 pacienți la solicitarea SCJUT, cu o singură excepție: „În luna martie 2012, aparatura de diagnosticare imagistică a Spitalului Judeţean Timişoara a fost defectă (…) SCM Neuromed a acceptat preluarea, chiar fără contract, a 200 pacienţi trimişi pentru diagnosticare de medici angajaţi ai Spitalului Judeţean Timişoara, în perioada 14 – 26 martie 2012. Din cei 200 pacienţi examinaţi, 163 erau solicitări ale serviciului de urgenţă pentru bolnavi în stare critică, care nu permitea o programare ulterioară”.

Pleș respinge și afirmațiile potrivit cărora între SCJUT și Neuromed ar fi existat contracte de lungă durată, iar investigațiile medicale ar fi fost făcute doar fictiv, pentru a fi încasați bani. „Între Spitalul Judeţean şi Neuromed s-a încheiat un singur contract de servicii imagistice, în luna aprilie 2012, cu durata de o lună, iar ulterior nu au fost încheiate alte contracte. (…) Fiecare factură emisă de SCM Neuromed are la bază un centralizator al serviciilor prestate, în care sunt identificate detaliat toate informaţiile necesare – numele bolnavului, data şi ora prestării serviciului, serviciul prestat, medicul emitent al solicitării etc. Fiecare examinare a fost recomandată de un medic, contrar afirmaţiilor dumneavoastră”, susține Horia Pleș.

La Spitalul Județean nu a venit nicio solicitare oficială de înlocuire din funcția de șef de secție a lui Horia Pleș. De altfel, managerul instituției, Ciprian Bogdan, este în concediu de odihnă. Pleș a mai anunțat că-și rezervă dreptul de a uza de toate formele legale pentru a-și apăra imaginea.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

45 de minute ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

57 de minute ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

O oră ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

2 ore ago

Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto

Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele…

3 ore ago

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

15 ore ago