Categories: Zâmbete amare

Tovarasul Ilici

Din când în când, mai apare pe la televizor un bătrânel sfătos care pare să se priceapă la absolut toate lucrurile din lume. Dă povețe, face caracterizări, își dă cu părerea etc. Mai că ți-ar fi simpatic, măcar prin prisma vârstei, dacă n-ai ști ce se ascunde sub zâmbetul său întins de la o ureche la alta. Mulți români, unii dintre ei chiar rezonabili, mai cred despre el că a fost sau este cel mai mare politician pe care l-a avut România după decembrie 89. Greu de spus pe ce se bazează aceștia, poate pe faptul c-a făcut școala în marea Uniune Sovietică. Și mulți mai au încă nostalgia marelui vecin de la răsărit.

Fiindcă puțini au fost cei care au făcut mai mult rău României în întreaga sa istorie decât aparent bonomul bătrânel. Doar tovarășii săi de tinerețe care au adus bolșevismul pe tancuri să fi produs mai mult rău acestei țări năpăstuite, în care criminalilor li se fac statui.

În aceste zile se comemorează 23 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie, motiv pentru care mi-am amintit de acest toxic personaj. Au fost zile care au aruncat România cu zeci de ani în urmă. A fost momentul de cotitură când Occidentul și-a întors fața de la noi. Și asta, după ce am fost priviți cu multă simpatie în întreaga lume pentru evenimentele din decembrie 1989. Și toate acele evenimente poartă un nume: Tovarășul Ilici. Dacă celelalte țări foste comuniste se îndreptau cu pași hotărâți spre vest, spre valorile civilizației occidentale, România tovarășului Ilici se îndrepta spre est. Noroc cu desființarea imperiului soivietic, fiindcă acolo încerca să ne ducă bătrânelul sfătos de astăzi.

În general, la anii senectuții, oamenii încearcă să-și evalueze viața. Ce au făcut bine, ce au făcut rău. Foarte mulți își cer scuze celor cărora le-a făcut rău. În general, e greu să mai repari un rău făcut, dar niciodată nu e târziu să-ți ceri iertare pentru acesta. Bătrânelul de care vorbesc nici astăzi nu vrea să-și ceară scuze pentru răul făcut acestei țări. Nici astăzi nu recunoaște câte daune a adus, câtă suferință a produs. Și astăzi România mai trage ponoase pentru primii șapte ani post-decembriști, când a fost condusă de acest individ îmbătrânit în rele. Nu, în loc să se ascundă departe de lume, să-și toarne cenușă în cap, Tovarășul Ilici încă mai dă sfaturi…

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Emblematica trupă Cargo va cânta la Buziaş, în weekend-ul următor , la “Aero West Bike Fest”

În weekend-ul următor, timp de două zile, la Buziaş va avea loc festivalul „Aero West…

34 de minute ago

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

16 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

18 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

22 de ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

22 de ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

22 de ore ago