Trei-patru timișoreni ajung în fiecare zi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, după ce au fost mușcați de câini pe stradă. Nu toți cei atacați se prezintă la medic, iar acest lucru s-ar putea dovedi fatal. Medicii de la „Babeș” cred că autoritățile nu gestionează foarte bine problema câinilor fără stăpân.
Mirela Cristea a fost mușcată de un câine în timp ce se plimba cu soțul ei, în zona Pieței Bălcescu. Femeia s-a speriat groaznic. „Era ziua în amiaza mare, mergeam spre casă, când au apărut, din senin, doi câini. Au venit direct la noi. Soțul meu a reușit să alunge unul dintre ei, dar celălalt m-a mușcat de picior. Noroc că nu erau și copiii cu noi”, a povestit tânăra. A urmat „distracția”: mers la Urgențe, apoi la Spitalul de Boli Infecțioase, unde i s-a făcut vaccinul antirabic.
La „Victor Babeș” nu e zi în care să nu vină oameni mușcați de câini pe stradă. Nu toți se prezintă la spital, iar acest lucru e periculos. „Dacă animalul este necunoscut, trebuie neapărat să vă prezentați la Centrul Antirabic de la Spitalul de Boli Infecţioase. Dacă nu ştiți că e vaccinat, dar e câinele unui vecin sau al unui prieten, trebuie urmărit timp de șapte-zece zile şi, dacă are un comportament ciudat, e mai agresiv, trebuie neapărat să mergeți la spital”, spune medicul infecţionist Virgil Musta.
În caz de mușcătură, prima măsură este curățarea rănii. „Săpunul este cel mai bun dezinfectant. Plaga are potenţial mare de suprainfecţie, deoarece în gura câinelui sunt foarte mulţi microbi”, explică Musta. Un câine bolnav de rabie moare după o săptămână de la declanşarea bolii. „O greşeală care se face este că omul, după ce e muşcat, omoară câinele. Animalul trebuie urmărit sau, dacă a murit, trebuie dus la Agronomie, la Departamentul de medicină veterinară, să i se facă analize, să vadă dacă are rabie”, mai spune medicul infecționist.
Primăria Timișoara se mândrește cu un program pe care-l consideră foarte eficient de gestionare a câinilor fără stăpân. Medicii de la „Babeș” nu sunt la fel de încântați. „Ideal ar fi, ca în ţările civilizate, să se ia măsuri eficiente. Aşa… sterilizezi zece câini şi laşi 20 nesterilizaţi, care fac încă 20 în decurs de trei ani. Astea nu sunt programe. Nu suntem singurii care avem foarte mulţi câini. Ceilalţi şi-au putut rezolva problema. Programele pe care le-au făcut ei acum 10-20 de ani sunt foarte bune. E adevărat că nu erau atât de puternice organizaţiile pentru animale, dar trebuie doar să fie respectată legislaţia”, a concluzionat dr. Musta.
SCM Politehnica Timișoara joacă în avans, în Liga Națională de handbal, etapa a XI-a, cu…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…
Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…
Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…
Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…