Categories: Zâmbete amare

De ce nu si sediul Regiunii de Vest la Deva?

Nu, nu se va ajunge până aici, cel puțin din punct de vedere formal. Informal însă, toate indiciile arată că viitoarea regiune de vest nu va fi condusă în niciun caz din Timișoara. Dovadă în acest sens este decizia de săptămâna trecută, privind mutarea sediului regional al ANAF de la Timișoara la Deva. Măsură care nu are niciun fel de fundament, nici logistic, nici de infrastructură, poziționare geografică etc. Timișul contribuie la buget aproape cât toate celelalte județe din regiune la un loc. Aici este polul economic și fiscal al regiunii. Ce să mai vorbim de oameni sau de faptul că Finanțele din Timiș au de puțin timp un sediu nou, excelent uitilat în acest sens.

Dar ce contează astfel lucruri pentru Dan Radu Rușanu, marele combinator liberal, cel care a stabilit mutarea? Ca o glumă, dacă în maghiară Viorel Hrebenciuc se traduce în Veresstoy Attila, în limbaj liberal înseamnă Dan Radu Rușanu. Culmea, acesta din urmă nici măcar membru PNL nu mai este din luna aprilie, când a demisionat din parlament, și s-a suspendat din partid pentru fi numit într-o funcție cu mulți bani și o extraordinară influență, respectiv președinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF).

Dar asta nu l-a oprit să dea o palmă Timișoarei, dar și niște picioare în fund politicienilor USL din Timiș, în special cei ai PNL. Politicieni cu ale căror vorbe sforăitoare ne-am obișnuit deja. La fel cum ne-am obișnuit cu lipsa lor de reacție la orice afront adus județului. Și totuși… În pofida acestui dolce far niente, nu m-am așteptat chiar la o asemenea umilință, fără nicio reacție, cât de cât bărbătească.

Rușanu nu este baronul tipic, gen Frunzăverde, care să facă băi de mulțimi, să chefuiască cu „supușii” și să aștepte să i se pupe mâna El e genul de baron „eminență cenușie”, care stă prin cotloane, face combinații, stabilește nume, sume, pune oameni în funcții, de la miniștri la șefi de deconcentrate. Face parlamentari în Timiș sau aiurea din no name-uri (caz elocvent, Ben-Oni Ardelean). El este „Unchiul”, poreclă cu care îl alintă lideri liberali de la Satu Mare la Giurgiu sau de la Vaslui la Timișoara. Deși bucureștean get-beget, și ca origine, dar și din punct de vedere al caracterului, Rușanu a fost parlamentar de Hunedoara mai multe mandate și lider suprem peste organizațiile PNL din Vestul țării. De ce vrea să mute regionala la Deva? Simplu, fiindcă poate și așa vor mușchii lor. Și mai vrea și să demonstreze cine e șeful aici, cine e adevăratul baron al regiunii.

Revenind la reacțiile politicienilor timișoreni, nu se poate remarca decât timiditatea lor, ca să folosesc un eufemism. Primul care s-a sesizat a fost primarul Nicolae Robu, șef al PNL Timiș. Pentru început, ca să nu se pună rău cu nimeni, a tămâiat Puterea. „Guvernul USL care a făcut atât de multe lucruri bune pentru Timișoara și pentru țară”, proclamă Robu. (Ce-o fi făcut oare perntru Timișoara, în afară de-a nu sprijini niciun proiect major, cu excepția Spitalului de Copii? Ce-o fi făcut pentru țară, în afară de-a desființa zeci sau sute de mii de locuri de muncă, fără a încuraja înființarea altora?). Apoi, același Robu „și-a exprimat speranța” că USL nu va muta regionala ANAF. Ce mai, extrem de dură reacție la unul care – mai neelegant spus – a făcut pipi pe toată lumea! La restul fost tăcere!

Poate totuși nu se va recurge la măsura mutării regionalei ANAF. Dar nu din cauza „marilor bărbați politici” pe care i-a dat Timișul, ci din cauza angajaților de la Finanțe. Care au intrat în grevă și protestează vehement la o decize politică, împotriva căreia ar fi fost obligați, în primul rând, să reacționeze cei pe care i-au votat. Chiar, prin ce găuri de șobolani s-o fi ascuzând Ben-Oni Ardelea, care de vineri are telefonul închis? Ce mai zic oare despre el oamenii din Colegiul 1 Senat, care l-au trimis în parlament?

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

O oră ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

4 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

4 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

6 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

6 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

7 ore ago