Categories: Zâmbete amare

Revolta de la Dudestii Noi

În timp ce unii primarii importanți ai USL fac pe bufonii în roluri de Suleyman, alții udă palmieri sau patronează echipe de fotbal în Liga lui Mitica, iată că există și edili care observă cum stau lucrurile în această țară. Unul dintre ei este tânărul primar din Dudeștii Noi, liberalul Alin Nica. Care a avut o intervenție extrem de dură la adresa actualului guvern. Și nu este vorba de o intervenție luată la nervi, ci bazată pe observații asupra unei stări de fapt, mai exact e vorba de centralismul exacerbat.

Principala idee sesizată de primari este încălcarea de către guvernanți a principiului descentralizării locale. De ani de zile, la nivel de discurs politic sau de promisiuni electorale se vorbește extrem de mult de autonomie locală, de descentralizare efectivă. O descentralizare care înseamnă, în primul rând, un transfer de competențe către unitățile administrative de bază, adică primariile. Or, aceste primării funcționează exact ca niște instituții guvernamentale, atribuțiile primarilor și ale consiliilor locale fiind extrem de reduse.

O descentralizare fiscală reală înseamnă ca cea mai mare parte din impozitele și taxele culese pe raza unei unități administrative să rămână acolo. Fapt ce nu se întâmplă. Banii merg la guvern, care îi redistribuie pe criterii clientelare sau de partid. Astfel de probleme au fost ridicate și de primarul Alin Nica. „Să desființăm primăriile și consilile locale și sa guvernăm direct de la București”, s-a revoltat, pe bună dreptate, Nica.

Mai mult, el a avut curajul să-l atace frontal pe „marele star” USL în probleme de administrație locala și regionalizare, Liviu Dragnea. Spun curajul fiindcă altor primari cu mult mai mare forță și politică, și administrativă le este pur și simplu frică să spună și cel mai mic lucru negativ vizavi de guvern. Mă refer aici inclusiv la primarul Timișoarei, Nicoale Robu, care nu mai obosește cu osanalale la adresa Guvernului USL. Un servilism față de un guvern care și-a bătut pur și simplu joc de Timișoara și de toate proiectele sale, începând de la șoseaua de centură, Gara de Nord, Clinica de Oncologie, sala de sport, bazin olimpic etc. Mai mult, având în vedere că bugetul Timișoarei este unul dintre cele mai mari din țară, Robu ar trebui să fie unul dintre cei mai mari fanatici ai descentralizării fiscale. Și nu este.

În stilul lui aroganto-miștocăresc, premierul Victor Ponta a taxat revolta primarilor de comune ca fiind un șantaj la adresa guvernului al unor oameni care au probleme cu ANI. Or, nicăieri în documentul-protest al edililor nu se vorbește despre ANI, ci de probleme reale din administrația locală. Mai mult, primarii, majoritatea aparținând USL, au mers până la sesizarea unor structuri ale Uniunii Europene privind încălcarea autonomiei locale în România. Fiindcă altfel se pare că nu se poate face nimic în țara asta.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

7 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

7 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

7 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

9 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

9 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

10 ore ago