Fostul baron PSD Gelu Milutinovici, tot mai aproape de-a primi pe tava reabilitarea Zonei Cetate

Firma Cipalser, a fostului baron PSD, Gelu Milutinovici, azi „doar” om de afaceri, are mari șanse de-a primi contractul reabilitării centrului istoric al Timișoarei. Cipalser este a doua firmă dintr-o asociere al cărei lider este societatea spaniolă Ortiz Construcciones. Asociere care a fost însă pe locul II la licitația cu accente de telenovelă proastă organizată de Primăria Timișoara, dar care pare să aibă sprijinul mai multor instituții ale statului care fac presiuni asupra municipalității ca să-i acorde lucrarea. Caz în care Primăria va plăti mai mult cu 2,3 milioane de lei, jumătate din bugetul anul al lui Poli.

În luna mai a a cestui an, lucrările perntru reabilitarea centrului istoric al Timișoarei ar fi trebuit demarate, potrivit graficului Primăriei Timișoara. Licitația pentru această importantă lucrare a vut loc la începutul anului, ulterior apărând nenumărate contestații și tergiversări. Licitația din luna februarie a fost câștigată de o asociere condusă de compania Romprest, care a ofertat 35 de milioane de lei plus TVA. Pe locul II a venit asocierea Ortiz – Cipalser, care a ofertat cu mai bine de două milioane în plus, respectiv 37,2 milioane de lei plus TVA. Comisia de licitații a primăriei a decis, pe cale de consecință, să încredințeze lucrarea asocierii conduse de Romprest.

Trebuie spus aici că firma în cauză este patronată de controversatul Florian Walter (ex-Bușcă), cunoscut mai mult ca om de fotbal, trecut pe la Dinamo, U Cluj și Petrolul Ploiești. Walter a fost un apropiat al PSD-ului în perioada 2000-2004, și în special al fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea. De altfel, afacerile lui au prosperat, în contracte cu statul, în perioada lui Mitrea, cu care Walter a avut legături de rudenie prin alianță. Ca tot românul imparțial, ulterior a fost apropiat de PDL, având lucrări în mai multe orașe cu primari portocalii. S-a speculat că ar fi avut legături și cu PNL, ceea ce e fals. A avut contracte doar cu Andrei Chiliman, primarul Sectorului I, care a fost dat afară însă din PNL.

Asocierea Ortiz – Cipalser a contestat însă licitația, pe motiv că prețul Romprest ar fi prea mic, fiind subevaluate lucrările de descărcări arheologice. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), aflată în subordinea premierului, a anulat procesul verbal de stabilire a câștigătorului. De menționat că, potrivit legii, CNSC nu poate stabili un câștigător al unei licitații, poate doar să ceară anularea procesului verbal de stabilire a căștigătorului. Comisia de licitație are dreptul să procedeze, în continuare, cum crede de cuviință. Respectiv să dea contractul firmei de pe locul II ori să refacă întreaga procedură de licitație.

Ceea ce primăria a făcut, organizând o nouă licitație electronică. De fapt, au mai fost două, prima anulată, tot de către CNSC. În fine, a treia licitație este câștigată tot de către Romprest, în luna august. Cei de la Ortiz – Cipalser se adresează justiției. E o perioadă în care primarul Nicolae Robu acuză tot felul de interese obscure, solicitând chiar intervenția unor organe ale statului. Am bănuielile mele asupra ceea ce se întâmplă acolo, dar sunt doar simple bănuieli şi nu îmi pot permite să fac declaraţii publice. Am făcut sesizare publică, dar vreau să vă spun că unii au profitat de această ocazie ca să facă băşcălie. Eu nu nominalizez instituţii, se ştiu ele care, fiecare îşi cunoaşte misiunea (…) Au fost diverse speculaţii pe acest subiect şi eu am spus că este adevărat că sunt două firme care au o anumită arondare politică, dar nu am motive să cred că politicul are vreun rol în acest subiect. Nu am vrut să se facă speculaţii că aceste legături cu PSD, respectiv PDL ar avea vreo influenţă asupra ceea ce se întâmplă aici”, declara primarul în luna august.

S-a vorbit chiar de interesele unor oameni din primărie privitoare la acest subiect. Poate fără relevanță în cazul de față, dar e de amintit că unul dintre consilierii personali ai lui Robu a fost angajat al lui Gelu Milutinovici, patronal Cisalper. În fine, Curtea de Apel Timișoara intervine în problemă și dă o soluție favorabilă pentru Ortiz – Cipalser. Dar și această decizie are o mare doză de ambiguitate în ea. Fără referiri directe la cazul de față, nu e un secret însă că, în instanțele civile din România, decizile se dau ca la tarabă. Recent, CNSC a anulat și a treia licitație făcută de primărie. Reamintim, această instituție nu are dreptul legal de-a stabili câștigătorul unei licitații, ci doar de a descalifica un participant, decizia fiind la mâna Comisiei de licitații.

Îngrijorat că banii europeni pentru această lucrare, ar putea fi pierduți, primarul Robu pare acum să fie dispus să acorde lucrarea asocierii Ortiz – Cipalser. „Vom primi cât de curând şi motivarea CNSC. Numai rezoluţia este publicată.  Din păcate rezoluţia CNSC fără motivare are şi ea ambiguităţi pentru că le reia pe cele din hotărârea instanţei judiciare, Curţii de Apel. Să sperăm ca motivarea să fie mai clară. S-a dat câştig de cauză firmei Ortiz, firmă spaniolă care are şi partener român, numai că este o ambiguitate pe care sperăm să o lămurească motivaţia. Aşa cum am spus, noi ne dorim să semnăm cât mai repede contractul cu oricare din firme din moment ce acestea au îndeplinit fiecare condiţiile impuse în procesul de licitaţie. Vrem să începem proiectul şi sperăm să facem lucrul acesta cât de curând”, a fost ultima declarație a lui Robu vizavi de acest subiect.

Dar cine este Gelu Milutinovici, cel care pare protejat de mai multe instituții ale statului, în această poveste? În perioada 2000- 2004, era un adevărat baron de Timiș, făcând parte dintr-o troică, împreună cu Dan Poenaru (ex-președinte PSD Timiș) și Dan Ioan Șipoș (ex-președinte CJT), care tăia și rădea tot ce mișcă în județ. Tot în acea perioadă făceau senzație chiar națională beizadelele sale, care terorizau întregul oraș, începând de la polițiști, până la fotbaliști ai lui Poli. Retras din prim-planul politicii (unde și-a lăsat soția, șefă a femeilor din PSD Timiș), Milutinovici și-a continuat aventura în afaceri, având o carieră de piatră la Lucareț. După revenirea PSD la conducerea administrației, firma Cipalser a primit mai multe contracte de construcții la nivel local, direct, dar mai ales indirect, ca și subcontractor. De fapt, mulți lideri PSD-iști au devenit un fel de agenți comerciali pentru firma lui Milutinovici, căutându-i contracte. Un exemplu ar fi neobositul Radu Țoancă, care căuta contracte pe zona DRDP și a firmelor care lucrează cu această direcție. (foto: www.cjtimis.ro) 

 

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

56 de minute ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

2 ore ago

Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO

Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred…

4 ore ago

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei.…

6 ore ago

Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”

Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă…

6 ore ago

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială…

6 ore ago