Categories: Sănătate

Cazul Arsinel a scazut numarul operatiilor de donare de organe

Numărul transplanturilor de organe a crescut, în România, în ultimii șase ani, după ce s-a atins o rată de cinci donatori la un milion de locuitori. Medicii atrag, însă, atenţia că necesităţile sunt mult mai mari. Peste 3.600 de persoane se află pe listele de aşteptare, majoritatea având nevoie de transplant de rinichi sau de inimă. În ultima lună, după scandalul Arsinel, numărul donatorilor s-a redus la jumătate.

În primele luni ale anului, în România s-au făcut aproximativ 230 de astfel de intervenţii, cu mult mai multe decât anul trecut, când, în total, s-au făcut 65 de transplanturi. „Cu perseverenţă am reuşit să schimbăm o mentalitate. E un lucru deosebit, cu atât mai mult cu cât trăim într-o ţară în care sistemul sanitar nu prezintă încredere. Sunt zeci de oameni care lucrează intens în acest proiect care este esenţial şi care duce la salvarea unor vieţi omeneşti”, explică prof. dr. Dorel Săndesc, coordonatorul naţional pentru transplant.

Medicii spun însă că rata donării de organe depinde foarte mult de știrile pozitive sau negative care apar în media, referitoare la transplanturi. În ultima lună, numărul donatorilor a scăzut de la şapte la trei pe săptămână. Totul, după scandalul izbucnit în cazul actorului Alexandru Arşinel. Acesta a fost acuzat că ar fi fost favorizat pentru a primi un rinichi mai repede decat alţi pacienţi.

Spitalul Judeţean Timișoara este unul dintre cele mai importante centre de prelevare de organe din România. „La început a fost descurajant. Timp de câțiva ani, am avut doar una sau cel mult două astfel de intervenții pe an”, mai spune Săndesc. Anul acesta au fost, până acum, 14 astfel de operații. De cele mai multe ori, prelevările au loc în timpul nopţii, în afara programului medicilor, iar intervenţiile durează aproximativ cinci ore. Totul este voluntar, fără ca specialiștii să fie plătiți în vreun fel. Deşi la Timişoara a fost realizat, în 1981, primul transplant renal din ţară de la donor cadavru, activitatea a fost întreruptă în 2007. În prezent, în orașul de pe Bega se face doar transplant de măduvă, pentru bolnavii de leucemie.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

9 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago