Numărul transplanturilor de organe a crescut, în România, în ultimii șase ani, după ce s-a atins o rată de cinci donatori la un milion de locuitori. Medicii atrag, însă, atenţia că necesităţile sunt mult mai mari. Peste 3.600 de persoane se află pe listele de aşteptare, majoritatea având nevoie de transplant de rinichi sau de inimă. În ultima lună, după scandalul Arsinel, numărul donatorilor s-a redus la jumătate.
În primele luni ale anului, în România s-au făcut aproximativ 230 de astfel de intervenţii, cu mult mai multe decât anul trecut, când, în total, s-au făcut 65 de transplanturi. „Cu perseverenţă am reuşit să schimbăm o mentalitate. E un lucru deosebit, cu atât mai mult cu cât trăim într-o ţară în care sistemul sanitar nu prezintă încredere. Sunt zeci de oameni care lucrează intens în acest proiect care este esenţial şi care duce la salvarea unor vieţi omeneşti”, explică prof. dr. Dorel Săndesc, coordonatorul naţional pentru transplant.
Medicii spun însă că rata donării de organe depinde foarte mult de știrile pozitive sau negative care apar în media, referitoare la transplanturi. În ultima lună, numărul donatorilor a scăzut de la şapte la trei pe săptămână. Totul, după scandalul izbucnit în cazul actorului Alexandru Arşinel. Acesta a fost acuzat că ar fi fost favorizat pentru a primi un rinichi mai repede decat alţi pacienţi.
Spitalul Judeţean Timișoara este unul dintre cele mai importante centre de prelevare de organe din România. „La început a fost descurajant. Timp de câțiva ani, am avut doar una sau cel mult două astfel de intervenții pe an”, mai spune Săndesc. Anul acesta au fost, până acum, 14 astfel de operații. De cele mai multe ori, prelevările au loc în timpul nopţii, în afara programului medicilor, iar intervenţiile durează aproximativ cinci ore. Totul este voluntar, fără ca specialiștii să fie plătiți în vreun fel. Deşi la Timişoara a fost realizat, în 1981, primul transplant renal din ţară de la donor cadavru, activitatea a fost întreruptă în 2007. În prezent, în orașul de pe Bega se face doar transplant de măduvă, pentru bolnavii de leucemie.
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…