Zebra moartă la Zoo Timișoara ar fi trebuit să stea în carantină nu mai puțin de 30 de zile, cu limitarea numărului de vizitatori. Totul a rămas la nivel teoretic, pentru că zebra a murit, iar primarul Nicolae Robu a decis că vina aparține exclusiv acesteia. Specialiștii spun însă că, dacă regulile sunt respectate, animalele de la Zoo supraviețuiesc procesului de adaptare.
Pe 11 octombrie, pe site-ul Primăriei Timișoara, era postat anunțul referitor la aducerea, din Cehia, a unei zebre, fiind menționate și condițiile în care aceasta va fi cazată și îngrijită. „În următoarele 30 de zile, zebra Keimoes se află în carantină și va putea fi admirată de publicul vizitator al Grădinii Zoologice din Timișoara doar într-un anumit interval orar, în funcție de starea vremii, de starea de sănătate, factorii de stres, precum și de cei privind adaptarea animalului într-o altă locație”, scria acolo.
Ce a urmat știe toată România. Pe 12 octombrie, zebra a fost scoasă la pozat în fața ziariștilor și, speriată, evada din țarc. Câteva ore mai târziu, murea înecată în iazul de la Zoo, deși directorul Direcției de Mediu și un veterinar au încercat s-o salveze. „Nu e nimeni de vină că și această zebră, așa cum se întâmplă cu multe animale, a avut un comportament imprevizibil, un comportament agresiv. Eu cred că în primul rând este de vină un animal agresiv, care în loc să mănânce, dă din copite și rupe gardurile”, explica primarul Nicolae Robu. În consecință, nimeni nu e vinovat de moartea zebrei, în afară de… ea însăși.
În alte orașe, autorităţile locale nu se grăbesc să se laude cu noile lor achiziții, ceea ce crește șansele de supraviețuire ale animalelor. La Oradea, de exemplu, tot săptămâna trecută, au fost aduse două antilope. Până acum, în afară de cei care le dau de mâncare, nu le-a văzut nimeni. „Un exemplu pe care vi-l pot da, care să fie cât de cât similar cu situația de la Timișoara, este al celor două antilope de mlaștină pe care le-am adus săptămâna trecută din Ungaria. Noi am adus două exemplare, fiindcă mai ușor pentru ele să se adapteze, dacă sunt într-un grup. Momentan sunt într-un adăpost închis, ale cărui uși le-am închis și ale cărui geamuri au fost acoperite cu folii negre, pentru a conferi animalelor o siguranță în plus și a minimaliza factorii de stres externi”, explică biologul Horia Bogdan, de la Grădina Zoologică din Oradea, citat de Radio Timișoara.
Poate că zebra adusă la Timișoara a avut într-adevăr ghinion, însă, din punctul de vedere al specialistului, există reguli care trebuie respectate. „În special mamiferele necesită o anumită perioadă de acomodare. Depinde foarte mult de tipul lor de viață, dacă animalul este gregar sau solitar, de tipul de hrănire, pentru că un ierbivor se va acomoda într-un fel total diferit față de un carnivor, de vârstă, de sex, dacă sunt singure sau sunt în pereche… De mulți factori poate să depindă acomodarea lor”, mai spune biologul. Grădina Zoologică din Oradea s-a înființat în 1962 şi are aproape 140 de specii şi peste 660 de exemplare. La Timişoara, grădina deschisă în 1986 deține sub 50 de specii, adică de aproape trei ori mai puţine.
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…