Primaria Timisoara, aproape sa piarda banii pentru centrul istoric

Contestațiile PSD-istului Eugen Milutinovici pot face ca Primăria Timișoara să rămână fără o parte din banii europeni pentru reabilitarea centrului istoric. Lucrările ar fi trebuit să înceapă în luna mai și sunt programate să dureze 18 luni. Șantierul nu a fost deschis nici până acum, iar contractul de execuție va fi semnat abia în această săptămână.

În ianuarie 2012, primarul Gheorghe Ciuhandu a semnat contractul de finanțare nerambursabilă pentru reabilitarea zonei Cetate. Contribuția locală este de trei procente, dar cea mai mare parte, adică peste 42 milioane de lei, vine de la UE. Lucrarea are termen de execuție 18 luni. „Zonele reabilitate sunt Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe şi Piaţa Ţarcului. Unele străzi vor avea o perioadă de reabilitare de șase luni, altele, de 12 luni. Cel mai mult vor dura lucrările în Piața Sfântul Gheorghe, unde acestea sunt programate să dureze 18 luni”, explica, în februarie 2013, Nicolae Robu.

Din cauza contestării licitației pentru desemnarea executantului, proiectul stă încă pe loc. Contractul a fost câștigat de firma Romprest, a omului de afaceri Florian Walter, în dauna fostului baron PSD Gelu Milutinovici. Acesta a obținut o sentință din partea Curții de Apel, care a permis reluarea licitației, în urma căreia tot Romprest a fost desemnat câștigător. „Cred că timișorenii nu-și doresc ca, într-o licitație în care executanții fac același lucru, să fie desemnați câștigători cei care lucrează cu 2,5 milioane de euro mai scump. Vom semna contractul cu Romprest posibil chiar în această săptămână”, spune primarul Nicolae Robu.

Lucrurile sunt însă la limită în ceea ce privește banii europeni. „Acest proiect european este la limita fezabilității sale cu fonduri europene. Lucrarea o vom face oricum, dar nu e totuna dacă o facem cu bani de la bugetul local sau de la comisia europeană. Dacă nu reușim să finalizăm lucrarea în termen mai scurt decât cel stabilit de proiectant, riscăm să pierdem finanțarea”, mai spune Robu.

Totul depinde acum de Romprest. „Trebuie să facem o înțelegere cu executantul, să se mobilizeze peste capacitatea impusă de caietul de sarcini și să ne ajute să primim sumele în integralitatea lor. Lucrările vor începe în Piața Libertății și Piața Sf. Gheorghe”, a mai spus primarul. La finalul lucrărilor, circulația mașinilor ar trebui să fie interzisă pe mai multe străzi din zona Unirii – Sergent Constantin Mușat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Franceso Grisselini, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu și Enrico Carusso, dar și Piața Unirii, Piata Sfântul Gheorghe, Piața Libertății și Piața Țarcului.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

4 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

4 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

5 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

5 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

6 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

6 ore ago