Categories: Ziaristu' de terasă

Dupa ANI, Stoia si PSD, Robu are probleme si in propriul partid

Habar n-am de unde își culege Daniel Funeriu date privind scena politică timișoreană. Dar unele informații pe care le-a vehiculat recent fostul ministru al Educației sunt identice cu cele ajunse și la urechea „ziaristului de terasă”. Și nu de azi, de ieri, ci de mai mult timp. Printre acestea se numără și cea privind un blat al unei bune părți din PNL Timiș în cazul în care se va declanșa un conflict între primarul Nicolae Robu și PSD.

Înainte ca gâlceava dintre primarul Robu și „vicele” Stoia să fie închisă cu pupături în Piața Endependenței, Daniel Funeriu afirmase că, într-un eventual răzbel între liderul PNL Timiș și PSD, primul nu ar avea sprijinul întregii organizații. Un lucru cât se poate de adevărat. Mai mult, nu puțini sunt aceia din PNL Timiș care abia așteaptă ca primarul să-și rupă capul. Nu contează unde și cum, cu ANI, cu PSD, numai să și-l rupă.

De obicei, efervescența e cu atât mai mare cu cât se apropie un nou termen în procesul pe care Robu îl are cu Agenția Națională de Integritate. La fel cum se întâmplă în toate sediile de partid, peste tot făcându-se socoteli pe marginea scenariului că Robu va părăsi fotoliul de primar. Dacă PSD și Bega Grup au planuri inclusiv pentru perioada de interimat, până la organizarea unor noi alegeri, în PNL se strâng rândurile pentru debarcarea lui Robu din fruntea filialei. Deja este secretul lui Polichinelle faptul că, în cazul unui interimat, PSD îl va propulsa în funcția de primar provizoriu pe Traian Stoia. Și – cine știe? – acesta ar putea fi și candidatul PSD și Bega Grup la alegerile anticipate, luându-i fața lui Sorin Grindeanu. Cel puțin acum! După ce au dat chix cu Robu, despre care credeau că o să fie marioneta lor, cei doi frați de la Bega Grup nu mai vor să riște sub nicio formă. Așa că vor neapărat un slugoi în fruntea primăriei.

Pe de altă parte, conflictul ascuns multă vreme între Robu și frații Cristescu, odată ajuns public, n-a avut darul să-i bucure pe mulți liberali îndatorați până peste cap celor doi. Unii chiar cu funcții babane de tot, cum ar fi șefia Casei Naționale de Sănătate. Acolo unde Cristian Bușoi a fost numit de Victor Ponta, fără consultarea lui Crin Antonescu! De altfel, gruparea anti-Robu din PNL Timiș este formată din oameni care au joburi la stat sau care vor să fie angajați la stat, iar actualul primar nu i-a sprijinit îndeajuns. Evident, toți au de pierdut în eventualitatea ruperii USL, de aceea sunt dispuși la orice fel de sluj pentru PSD.

Nu e un secret că șeful grupării este un director național al Autorității Rutiere Române și consilier județean. În acest grup ar putea fi reactivați și foști lideri liberali, care au trecut pe linie moartă odată cu venirea lui Robu în fruntea filialei. Grupul are și (cel puțin) susținerea morală a fraților de la Bega Grup. Evident că, în cazul ipotetic în care ar câștiga puterea în organizație, gașca anti-Robu va juca rolul de preș în fața PSD și a celor doi frați. Evident, vor ceda și Primăria Timișoara în schimbul unor recompense personale. Foarte probabil că, în cazul în care USL se va rupe, vor reprezenta Coloana a V-a a PSD în interiorul PNL.

Pe de altă parte, și Robu a avut multe greșeli care au condus la această stare. În primul rând, a lăsat pe plan secund problemele partidului, marșând pe activitatea administrativă. În al doilea rând, a renunțat prea ușor la unii oameni care îl puteau ajuta acum, pentru a se înconjura de tot felul de „Brutuși”, care, la primul „ide al lui Marte”, vor scoate cuțitele împotriva celui care i-a crescut la sân. Dar, repet, totul este un scenariu care se învârte în jurul deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție în procesul Robu – ANI, decizie așteptată cu sufletul la gură pentru data de 25 noiembrie.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

4 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

4 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

5 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

6 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

7 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

8 ore ago