Categories: Sănătate

Ingrijirea copilului prematur, explicata intr-o carte pentru parinti

Copiii născuţi prematur au nevoie de o atenţie specială. Ce trebuie să înţeleagă părinţii, pe perioada spitalizării micuţilor, atunci când prea puțini neonatologi nu au suficient timp să le spună, este explicat într-o carte lansată, luni, la Timişoara. Anul trecut, numai la una dintre maternitățile timișorene s-au născut peste 400 de prematuri.

Volumul „Născut prematur – o povară sau o şansă” este scris de neonatologii Gerhard Jorch, din Germania, și timișoreanca Gabriela Olariu. El prezintă printr-un limbaj accesibil părinţilor tot ce trebuie să știe aceștia despre un prematur internat la Terapie Intensivă. Dr. Gabriela Olariu explică demersul: „Suntem foarte puțini și foarte ocupați de a face alte lucruri și atunci părinții vin să întrebe lucruri non-stop și pe bună dreptate. Ei intră într-un loc în care sunt efectiv șocați, întâi de tehnologie, apoi de copilul acela nici cât o palmă, de ce i se întâmplă. Și atunci îi spui părintelui «vezi că e gavat». Ce e aia gavat? «Vezi că e pe ventilator.» Câteodată ai timp să povestești mai mult, dar nu de fiecare dată, și atunci cred că este important să înțeleagă cum lucrăm, de ce lucrăm în ture, de ce acum găsește o asistentă, mâine găsește alta. Tot sistemul este explicat, ce este un incubator, copilul nu este bolnav dacă este hrănit cu o sondă, când are reflexe speciale… Este o carte între medical și nemedical”.

Anul trecut, la Secția de neonatologie de la Maternitatea Odobescu s-au născut 420 de prematuri. 120 dintre ei au avut nevoie de îngrijiri speciale. La lansarea cărţii au participat şi părinţi care s-au confruntat cu diferite probleme atunci când copii lor au fost internaţi multe săptămâni la terapie intensivă. „Prima dată am trecut prin asta acum 16 ani. Fetița mea s-a născut la 28 de săptămâni, avea 1,2 kilograme, iar aparatura de astăzi nu exista. Condițiile erau mult mai vitrege, iar cadrele medicale poate că nu erau la fel de deschise spre părinți. Erau mult mai centrate pe a purta de grijă copiilor și nu implicau așa de mult părinții. A doua experiență a fost acum zece ani, când s-a născut fiul meu, la 26 de săptămâni. Avea numai 960 de grame”, a povestit una dintre mamele prezente la lansarea cărții. Povestea ei se regăsește în capitolul dedicat istorisirilor scrise de părinți.

Cel mai mic născut prematur, îngrijit cu succes de echipa de neonatologi de la „Odobescu” avea doar 560 de grame, la 25 de săptămâni. Maternitatea timișoreană este una dintre cele şapte unităţi medicale de nivel trei din ţară, desemnate drept centre regionale de terapie intensivă în care se pot acorda îngrijiri speciale prematurilor extrem de mici.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

3 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

4 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

4 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

6 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

6 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

7 ore ago