Primarul Nicolae Robu a revenit asupra listei cu principalii zece datornici catre bugetul local. Robu recunoaște că datoriile Bega Grup, aparținând fraților Cristescu, sunt mai mici de patru milioane de lei, așa cum anunțase miercuri. De vină este o… eroare de Excel!
„Eu mi-am scos toate analizele în Excel, generate automat de sistemul informatic. Când am văzut sold, am întrebat «sold înseamnă datorie»? Și atunci am zis «faceți-mi centralizare pe Excel, ca să nu-mi apară toate detaliile, ci numai totalul». Nimeni nu s-a uitat la valoarea sumelor, că nu s-a gândit nimeni că în dreptul fiecărei proprietăți apare soldul total”, a explicat Nicolae Robu lista prezentată miercuri. Totuși, elafirmă că toate cele zece firme au datorii la bugetul local. În schimb, nu vorbește nimic de angajații care l-au indus în eroare, aducând și prejudicii de imagine firmelor în cauză.
Prezentăm, în continuare, declarația primarului.
„Revenim asupra declarațiilor de ieri privind datoriile unora dintre cei mai mari proprietari de terenuri și clădiri din Timișoara, persoane juridice, care, pe cale de consecință, sunt și cei mai mari contributori la bugetul local, cu următoarele precizări: 1. Informația că toți cei zece proprietari de terenuri și clădiri au la ora actuală datorii la bugetul de stat a fost reverificată și este corectă. 2. Cifrele concrete comunicate ieri nu reprezintă date corecte ale contribuabililor în cauză, ca urmare a unor erori intervenite în procesul e centralizarea a datelor. În realitate, unii dintre contribuabili au datorii mai mici sau chiar mult mai mici decât cele prezentate, dar ele tot datorii se cheamă și, prin urmare, contribuabilii au datoria, chiar obligația, de a și le achita. 3. Confirmăm datoria Bega Grup la nivelul anunțat de Emil Cristescu (100.000 de lei – n.r.). 4. Regretăm eroarea intervenită în procesul de centralizare a datelor și ne cerem scuze pentru comiterea ei. 5. Îi asigurăm pe contribuabilii nominalizați, ca și pe ceilalți și pe toți cetățenii că demerul nostru a fost exclusiv unul menit să asigure o mai bună colectare a taxelor și impozitelor locale, în contextul în care, din păcate, se dovedește că nivelul de conștiință al multor contribuabili lasă de dorit”.
Totuși, acestui comunicat îi lipsește un al șaselea punct: „Angajații primăriei care au furnizat datele false prin care s-au creat prejudicii asupra unor contribubabili vor fi aspru sancționați”. Nu de alta, dar s-ar putea ca unii angajați să-l facă și data viitoare de băcănie, așa cum s-a întâmplat în acest caz.
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…