Categories: Administratie

Zebrele Actiunii Urbane au cucerit Piata Balcescu

Ca să nu fie singură, zebrei care duce spre nicăieri din Piața Bălcescu i s-a alăturat, în noaptea de duminică spre luni, o întreagă turmă. Aceasta a fost „plantată” pe spațiul verde, în semn de protest al Acțiunii Urbane față de ideile de sistematizare ale Primăriei Timișoara. AU a realizat un sondaj ale cărui rezultate nu prea vor fi pe placul municipalității.

Acţiunea Urbană, grup de informare pentru îmbunătăţirea şi recuperarea spaţiului public, a încercat să afle, printr-un sondaj pe Facebook și aplicația Drive, ce cred timișorenii despre proiectul de reamenajare a intersecţiei din Piaţa Bălcescu şi apoi despre realizarea acestei reamenajări. Sondajul a fost realizat în perioada august-septembrie 2013, respondenţii având vârste între 18 şi 45 de ani, cu ocupaţii dintre cele mai diverse, marea majoritate cu studii superioare.

Spre deosebire de sondajele de pe Facebook ale primarului Nicolae Robu, cei care au răspuns sondajului AU nu sunt fericiți până peste poate. Oamenii sunt nemulțumiți, în general, de lipsa unui regulament de funcţionare a spaţiului public. Una din problemele constatate de respondenţi este exact cea pe care proiectul îşi propune s-o rezolve: cea a traficului haotic. „Este însă de remarcat că majoritatea celor care ridică această problemă nu uită de relaţia maşină-pieton-biciclişti-transport public şi infrastructura aferentă, nerezumându-se doar la problema traficului individual”, spun cei de la AU.

Pentru timișorenii care au răspuns la sondaj, reablitarea pieţei înseamnă investiţia în spaţiul public: lărgirea trotuarelor, diminuarea locurilor de parcare, reabilitarea patrimoniului istoric, realizarea de locuri de stat și de joacă, un sistem de iluminat coerent etc. Critica cea mai frecvent adusă se referă la defrişarea copacilor din piaţă.

„În Piaţa Bălcescu au fost afişate o parte din rezultatele chestionarului şi s-a deplasat o mică cireadă de zebre activiste, atrase de habitatul nou, tip savană, care le oferă numeroase resurse de hrană şi posibilităţi de camuflare. Din discuţiile purtate cu reprezentanţii acestora, se pare că Timişoara este din nou atractivă pentru zebre din toată lumea şi de toate speciile, în ciuda unor evenimente recente puţin fericite”, mai spun cei de la Acțiunea Urbană.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

40 de minute ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

O oră ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

O oră ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

2 ore ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

2 ore ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

3 ore ago