Categories: Administratie

De la 1 ianuarie, la Timisoara se plateste taxa de tranzit

Şoferii cu vehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone care traversează Timişoara, deși ar putea folosi tronsonul de șosea de centură existent, sunt buni de plată de la 1 ianuarie. Taxa de tranzit are o valoare de 200 de lei, dar autoritățile locale nu cred că vor face prea mulți bani din impunerea ei.

Taxa de tranzit a fost aprobată în CL Timişoara în primăvară, dar metodologia de aplicare a fost votată abia în ultimul plen, pe 16 decembrie. Taxa are o valoare de 200 de lei și este valabilă pentru autovehiculele de transport marfă de peste 7,5 tone care, deşi au rute ocolitoare, tranzitează oraşul. Ea nu va fi plătită de șoferii care nu au la dispoziție variante alternative pentru a ajunge la destinație.

Pentru că Timișoara are doar niște bucăți de centură, administrația locală nu e foarte convinsă că va aduna mulți bani. „E foarte limitat aplicată această taxă de tranzit, doar pentru cei care nu folosesc rutele ocolitoare. Timişoara nu are foarte multe rute ocolitoare la ora actuală, astfel că o parte din cei care tranzitează oraşul nu au alternativă. Ei nu vor plăti. Principala ocolire o avem între Calea Aradului şi Calea Lugojului. Cine nu foloseşte acea porţiune de centură şi trebuie să vină prin oraş trebuie să plătească. Este normal să se întâmple aşa”, explică primarul Nicolae Robu.

Taxa de tranzit va putea fi achitată online sau la casieria Direcţiei Fiscale. Robu avea și alte idei la începutul lunii decembrie. „Plata ei se va face, pe de o parte, prin eBanking, şi noi ne dorim ca un număr cât mai mare de plătitori să apeleze la această tehnologie modernă. Cealaltă modalitate este prin tichete, pe care le vom vinde în benzinăriile poziţionate corespunzător la intrarea în oraş, în zonele respective”, susținea primarul. Amenda pentru șoferii care nu se conformează este de 2.500 de lei. „Poliţia Locală și Poliția Rutieră vor aplica sancţiunile. Existau şi până acum restricţii, sunt anumite străzi pe care este permis să se tranziteze, iar cine este prins că foloseşte alte străzi plăteşte o amendă. Aceeaşi amendă se va plăti şi în cazul în care se va merge pe rute permise pentru tranzit, dar fără a se plăti taxa”, a mai spus Robu.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

3 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

3 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

5 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

7 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

8 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

10 ore ago