Zebra adusă din Cehia și decedată după numai câteva zile la Grădina Zoologică din Timișoara va fi, în sfârșit, incinerată. Cadavrul zace într-un frigider încă din luna octombrie, dar abia acum firma care se ocupă de incinerare va veni să-l ridice, la un moment dat. Adrian Bere, șeful Direcției de Mediu a PMT, nu renunță la ideea de a aduce alte zebre.
La începutul lunii octombrie, zebra, un mascul în vârstă de un an, a fost adusă la Timișoara de la Grădina Zoologică din Liberec. Mânzul a fost prezentat înainte de a se terminat perioada de adaptare, astfel că, în prima fază, s-a speriat și a reușit să fugă din țarcul special amenajat pentru el, dar nu înainte de a-l trânti la pământ pe Adrian Bere, directorul Direcției de Mediu. Animalul a fost tranchilizat și a revenit în țarc, dar, după câteva ore, a evadat din nou și s-a înecat în heleșteul de la Zoo. Adrian Bere și medicul veterinar Mihai Afrenie au intrat în apă, pentru a salva animalul, dar nu au reușit.
De atunci, cadavrul zebrei a fost depozitat într-un frigider de la Zoo. Dirctorul Direcției de Mediu ar fi vrut să-l îngroape. „Din punct de vedere sanitar-veterinar, normele nu ne permit să îngropăm acel animal la Grădină Zoologică. Altfel, aș fi încercat să putem îngropăm într-un loc special amenajat animalele care sunt în anumite situații. Nu se poate acest lucru”, spune, cu regret, Adrian Bere. Acesta nu agreează nici varianta de a oferi trupul zebrei drept hrană animalelor carnivore.
Singura variantă posibilă este cea a incinerării, care va fi pusă în sfârșit în practică, după încheierea formalităților. „Legislația ne obliga să avem un contract pe partea de incinerare. Între timp, s-a încheiat un contract pentru neutralizarea unor deșeuri rezultate la Zoo, vorbim și de deseuri infecțioase rezultate din tratamentul animalelor – truse medicale, seringi, alte materiale, inclusiv de cadavre ale animalelor. Avem un contract cu Pro Air Clean pentru aceste activități. Urmeaza a fi dus la Pro Air Clean, dar să vedem evident cât costă aceste servicii. Cei de la firmă nu fac deplasarea decât peste un anumit număr de kilograme. Acestea trebuie transportate cu o mașină specială. Nu putem umbla cu o carcasă de animal, așa, prin Timișoara”, explică Adrian Bere. „Probabil anul ce vine vom avea un nou animal. Ne dorim să aducem cât mai multe într-un timp cât mai scurt. O să vă spun foarte sincer, n-am renunțat la ideea de a aduce zebre”, a încheiat, într-o notă ceva mai optimistă, directorul Direcției de Mediu.
Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, a avut, marţi, mai multe întâlniri de lucru la Compania…
Primăria Ghiroda anunţă că, în urma solicitării transmise către SMTT, au fost aprobate următoarele modificări…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 18.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…