42 de nou-născuţi au fost abandonaţi, în ultimul an, în cele două maternităţi din Timişoara. Alţi 132 de copii au fost, până la urmă, reintegraţi în familii sau adoptaţi. În cele mai multe cazuri, mamele au profitat de momentele de neatenţie ale asistentelor şi au plecat din spitale la doar câteva ore după naştere.
Odată constatat abandonul, cadrele medicale sunt obligate sã găseascã o soluţie, însă de multe ori micuţul rămâne în grija medicilor şi a asistentelor chiar şi câteva luni. „Spitalul se încarcă cu aceşti copii care rămân aici o lună, două, trei, până se rezolva cazul. Problema lor este foarte gravă. Ei trebuie să fie preluaţi de asistenţi maternali, care nu se prea găsesc. Ori nu se înghesuie lumea, ori durează foarte mult şcolarizarea lor şi atunci micuții sunt transferaţi la distrofici. Acolo este o unitate sanitară care mai preia aceşti copii”, explică dr. Gabriela Olariu, medic-şef la Secţia de Neonatologie de la Maternitatea Odobescu.
Tot în maternități rămân şi copiii care nu pot fi îngrijiţi acasă. „Un caz deosebit este cel al un copil cu o malformaţie congenitală de cord foarte severă. Nicio unitate medicală de îngrijire nu-l primeşte, pentru că este un copil foarte grav bolnav. Nu putem să-l trimitem acasă. Ar muri pentru că mama lui nu este cadru medical să-l îngrijească, iar copilul se va opera abia la şase luni. Noi ne-am luptat ca acest copil să supravieţuiască, aşa că o să-l ţinem până când îl trimitem la operaţie”, a adăugat Gabriela Olariu.
În cazul abandonului, atunci când medicii constată că mama a fugit din spital, trebuie anunţaţi asistenţii maternali de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. „Aceștia încep demersurile în vederea identificării părinţilor sau a familiei lărgite a copiilor, rudele până la gradul IV. Copiii care sunt prea bolnavi sau au o anumită dizabilitate rămân în spital până la însănătoşire, după care se ia o măsură de protecţie specială şi în cazul lor”, a declarat Smaranda Marcu, purtător de cuvânt DGASPC Timiş. Reintegrarea în familie nu este întodeauna posibilă. Motivele principale sunt starea de sănătate precară a copiilor, condiţiile improprii de locuit ale familiei sau faptul că bebeluşul nu este dorit de părinţii săi naturali.
La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul…
SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center…
Consiliul Județean Timiș va trebui să semneze un acord de colaborare cu primăriile din Dumbrăvița…
Mai sunt doar câteva zile din acest an, iar dacă licitația pentru realizarea unei noi…
Peste 60% dintre români consideră că decizia Curții Constituționale a României de a anula turul…