Categories: Zâmbete amare

„Proiectele Timisoarei”, aruncate (din nou) la gunoi de Guvernul USL

Așadar, guvernul USL a carotat Timișul și Timișoara de la orice fel de investiții prin Legea bugetului din 2014. Din nou. Anul trecut am primit niște firimituri pentru spitalul de copii, nici acelea utilizate. Cei doi șefi județeni ai USL – Titu Bojin, cu toată gura, iar Nicolae Robu, cu o jumătate de gură – au spus că nu e nicio problemă, că ne descurcăm și fără bani de la guvern. Că își suflecă ei mâinile, își încoardă puțin mușchii și o să fie bine. C-o să scrie proiecte, c-o să vină bani europeni bla-bla-bla. Ba chiar Bojin recunoaște că Timișul dă bani la alte județe, că noi am avea destui.

Chestiunea că ne descurcăm bine și fără guvern ar fi extraordinară dacă ar fi și adevărată. Aș fi extrem de bucuros ca toate tâmpeniile făcute de Guvernul Ponta să nu mă afecteze, dar nu e așa. Și acciza la benzină, și toate taxele pe garduri, stâlpi, apă, aer sau soare ne vor afecta în mod direct, prin prețuri. Că banii timișorenilor vor fi împărțiți haiducește de Liviu Dragnea nici nu ne mai miră. Ne resemnăm și cu ideea că, din banii timișorenilor, neterminatul de Dan Șova desenează liniuțe mai groase sau mai subțiri pe harta României.

Și totuși… După ce că suntem faultați în ultimul hal, să nu spui mai nimic, măcar să simulezi o revoltă, nici atât nu puteau face vajnicii reprezentanți ai USL? Este ca și cum ai fi atacat noaptea de un tâlhar care îți pune cuțitul în gât și îți ia toți banii. Iar tu îi mulțumești frumos că te-a lăsat în viață. Timișoara are și un reprezentant în guvern, în persoana Mariei Grapini. Când era în opoziție striga în gura mare că puterea ocolește Timișul. Acum putea face din interior să nu ne mai ocolească. Avem și un socru mic în anturajul guvernului, care, o dată la patru ani, se bate cu pumnii în piept că e cel mai mare bănățean dintre gugulani. Sau, mă rog, invers. El ce poate să ne spună?

În urmă cu exact un an, și Bojin, și Robu, deja cu sacii în căruță, din postura de șef al CJT, respectiv de primar, ne povesteau nouă, timișorenilor, timișenilor, că mai avem nevoie de un singur lucru pentru a da drumul la conductele cu lapte și miere. Și anume, să votăm candidații USL la parlamentare. Și timișorenii, timișenii chiar au luat de bune aceste solicitări, dând buluc la urne să voteze. Și cu atât de mare aplomb, încât și o conservă de carne de porc, dacă ar fi candidat în numele USL, azi era parlamentar. Și i-a trimis în parlament pe Matei Suciu, Ben-Oni Ardelean, Horia Cristian, Gheorghe Ciobanu, Petru Andea ș.a. Ați auzit ca vreunul dintre ei să se bată pentru vreun proiect din colegiul lor? Unul cât de mic, un podeț, un trotuar, o alee acolo. Nimic. Concluzia e de bun simț: și Robu, și Bojin ne-au cam tras țeapă.

La puțin timp după alegerile parlamentare, la începutul lunii ianuarie 2013, la primărie, noii aleși ai USL se întâlneau cu primarul Nicolae Robu. Și băteau în cuie „proiectele Timișoarei” pentru care vor face lobby de pe băncile parlamentului. Luăm câteva la întâmplare: Centura Timișoarei; reabilitarea Gării de Nord; finalizarea spitalului de pe Calea Torontalului; campus școlar pe strada Oituz; bazin olimpic, sală polivalentă de sport de 14.000 de locuri; nou racord la Autostrada Arad – Timișoara; construcția unui nou penitenciar în afara orașului; Spitalul de copii; reabilitarea termică a blocurilor. A ieșit ceva din aceste proiecte? Credeți că va ieși, atâta timp cât Liviu Dragnea, tăticul baronilor locali, împarte banii după cum vrea mușchii lui de teleormănean șmecher? Puțin probabil. Rămâne întrebarea: de ce naiba am trimis atâția parlamentari USL la București? Ca să facă ce?

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

O oră ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

2 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

4 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

4 ore ago