În România, din aproximativ 200.000 de bebeluşi care se nasc în fiecare an, nici măcar un sfert nu sunt alăptaţi de mame în primele şase luni de viaţă. Un copil hrănit cu lapte matern este mai puțin expus riscului de a se îmbolnăvi, mai târziu, de maladii grave. Din lipsă de informații sau comoditate, româncele aleg însă laptele praf.
Prea puține românce aleg să-și alăpteze bebelușii. Cifrele sunt îngrijoratoare, spun medicii. Copiii hrăniți la sân au un sistem imunitar mai bine dezvoltat decât cei hrăniţi cu biberonul. În plus, mamele care alăptează au un risc mai mic de a face cancer ovarian sau mamar. „Laptele matern este adaptat perfect nevoilor copilului. Din toate punctele de vedere. Îl ajută să se dezvolte optim, mai ales în acest sezon, îi oferă protecţie imunitară. Dacă un copil este imatur dezvoltat, orice viroză uşoară poate deveni severă şi atunci laptele matern face asta pentru el – îl protejează de boli acute, dar şi de boli cronice, de probleme care pot să apară mai târziu când va fi adult”, explică medicul pediatru Ilinca Tudose.
Studiile arată că un bebeluş care nu este alăptat de mamă în primele luni de viaţă ajunge să fie şi de 25 de ori mai expus riscului de a suferi de pneumonie, astm, diabet sau obezitate. Mai mult, statistica arată că 98% dintre mame sunt perfect sănătoase şi ar putea să alăpteze, dacă ar dori. Cele mai multe, însă, nu o fac pentru că nu ştiu cât de important e pentru copil. O vină o au şi medicii şi asistentele din maternitate, care nu au timp să le explice ce ar fi mai bine să facă. „Nu cred că m-aş fi descurcat. Probabil că i-aş fi dat completare. În maternitate, din păcate aşa am fost sfătuită, că nu am suficient lapte şi trebuie să completez cu lapte praf. Nu am avut parte de sprijin, nu mi-a arătat nimeni cum să pun copilul la sân, asistentele îmi spuneau că am timp să-l alăptez, să nu mă mai chinui în primele zile”, spune o tânără care nu a alăptat deloc.
Anual, în lume mor peste un milion de nou-născuţi, pentru că nu sunt hrăniţi corespunzător. Alte milioane suferă de malnutriţie sau contractează boli ce îi marchează pe viaţă, din cauza alimentaţiei proaste.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…