Categories: Invatamant

Femeile de serviciu, „paznici” in unele scoli din Timis

În jur de 300 de unități de învățământ din județul Timiș nu au paza asigurată de personal calificat. Școlile sau grădinițele respective fie nu au bani pentru așa ceva, fie nici măcar nu au prevăzut un astfel de post în organigramă.

Paza în școli a fost, la un moment, un subiect extrem de sensibil. Numărul agresiunilor din unitățile de învățământ este în continuare ridicat, dar, cu toate acestea, cei care ar trebui să asigure ordinea sunt din ce în ce mai puțini. Potrivit datelor prezentate oficial, în ultimul an școlar încheiat, 2012/2013, actele de violenţă în unităţile de învăţământ au scăzut nesemnificativ, cu 1,4%. La nivel național, paza umană a fost asigurată în şcoli doar în proporţie de 20-21% și, mai mult decât atât, aproximativ 7% din şcoli nu sunt nici măcar împrejmuite. În aceste condiții, oricine poate intra și ieși dintr-o școală, fără absolut nicio problemă.

În Timiș, aproape 300 de unități de învățământ fie nu au bani pentru plata unui agent de pază, fie nici măcar nu au prevăzut un astfel de post în organigramă. Există însă și 55 de unităţi de învăţământ care au angajat firme de pază. De plătit plătesc părinții care vor să-și știe copiii în siguranță. „Au grijă de școală femeia de serviciu, elevul de serviciu, care nu pot în niciun caz să înlocuiască o persoană care ar fi avut acest rol, această funcție de pază. În cazul firmelor angajate, părinții le plătesc, desigur, comitetele de părinți sau consiliile reprezentative ale părinților. N-are treabă bugetul școlii cu asta, este cu aprobarea lor, ei adună banii, ei îi manipulează, nu cadrele didactice, deci nu școala”, a declarat inspectorul școlar general Cornel Petroman.

Pe de altă parte, în alte 135 de școli din Timiș există supraveghere video şi aproape 280 au instalate sisteme de alarmă. Primul ministrul Victor Ponta propunea, în toamna trecută, ca unitățile de învățământ să nu mai încheie contracte cu firme de pază, ci să fie angajați mai mulți jandarmi care să patruleze în jurul unităților școlare.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

4 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

4 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

5 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

6 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

6 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

7 ore ago