Vârstnicii cu pensii mai mici de 700 de lei nu vor mai primi reţete compensate cu 90% fără adeverinţe fiscale de la ANAF. Medicii de familie au luat această decizie după ce Ministerul Finanţelor le-a imputat sume mari de bani, calculate pe ultimii trei ani, din cauza pacienților care au declarat că veniturile lor nu depăşeau plafonul stabilit prin lege, deşi în realitate lucrurile arătau altfel.
Pensionarii cu pensii mai mici de 700 de lei pot beneficia de rețete compensate cu 90% pentru medicamentele de pe lista B, cu o singură condiție: să nu mai obțină alte venituri. Pentru asta, ei trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere. Medicii de familie nu au cum să verifice aceste date. În aceste condiții, unii dintre ei s-au trezit că li se impută diverse sume, pentru rețete eliberate pe numele unor pacienți care nu aveau acest drept. Asociațiile patronale au decis să reacționeze. „Siguranţa o avem dacă luăm o altă atitudine. Trebuie să vină cu adeverinţă de la Finanţe, din care să reiasă că nu au alte venituri. Deci îi punem pe drumuri. Dacă nu au această adeverinţă care să justifice că nu au alte venituri, nu le eliberăm. Nici eu nu eliberez”, a declarat vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, Elisabeta Spătaru.
Presedintele CNAS, Cristian Buşoi, afirmă, pe de altă parte, că medicii de familie vor comite un abuz dacă vor elibera reţete compensate cu 90% din lista B pentru pacienţii cu venituri între 0 si 700 de lei numai în schimbul unei adeverinţe fiscale. „Nu scrie niciunde în norme sau în altă parte că trebuie să ia declaraţie de la ANAF. Spune talonul de pensie şi declaraţie pe propria răspundere”, explică Bușoi. Medicii susțin însă că nu este normal să fie sancţionaţi, având în vedere faptul că ei au respectat legea. „Facem aceste compensări la cei care prezintă cuponul de pensie şi dau această declaraţie, dar în momentul în care se descoperă că ei mai au şi alte venituri, medicul este cel sancţionat şi imputat, nu pacientul. Atunci ar urma ca medicul să îşi recupereze banii de la pacient la buna înţelegere sau printr-un proces. Cam asta e situaţia şi nu ni se pare corect, pentru că noi respectăm ce scrie în contract”, a adăugat Elisabeta Spătaru.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…