Categories: Sănătate

Medicii de familie le vor cere pensionarilor adeverinte de la Fisc

Vârstnicii cu pensii mai mici de 700 de lei nu vor mai primi reţete compensate cu 90% fără adeverinţe fiscale de la ANAF. Medicii de familie au luat această decizie după ce Ministerul Finanţelor le-a imputat sume mari de bani, calculate pe ultimii trei ani, din cauza pacienților care au declarat că veniturile lor nu depăşeau plafonul stabilit prin lege, deşi în realitate lucrurile arătau altfel.

Pensionarii cu pensii mai mici de 700 de lei pot beneficia de rețete compensate cu 90% pentru medicamentele de pe lista B, cu o singură condiție: să nu mai obțină alte venituri. Pentru asta, ei trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere. Medicii de familie nu au cum să verifice aceste date. În aceste condiții, unii dintre ei s-au trezit că li se impută diverse sume, pentru rețete eliberate pe numele unor pacienți care nu aveau acest drept. Asociațiile patronale au decis să reacționeze. „Siguranţa o avem dacă luăm o altă atitudine. Trebuie să vină cu adeverinţă de la Finanţe, din care să reiasă că nu au alte venituri. Deci îi punem pe drumuri. Dacă nu au această adeverinţă care să justifice că nu au alte venituri, nu le eliberăm. Nici eu nu eliberez”, a declarat vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, Elisabeta Spătaru.

Presedintele CNAS, Cristian Buşoi, afirmă, pe de altă parte, că medicii de familie vor comite un abuz dacă vor elibera reţete compensate cu 90% din lista B pentru pacienţii cu venituri între 0 si 700 de lei numai în schimbul unei adeverinţe fiscale. „Nu scrie niciunde în norme sau în altă parte că trebuie să ia declaraţie de la ANAF. Spune talonul de pensie şi declaraţie pe propria răspundere”, explică Bușoi. Medicii susțin însă că nu este normal să fie sancţionaţi, având în vedere faptul că ei au respectat legea. „Facem aceste compensări la cei care prezintă cuponul de pensie şi dau această declaraţie, dar în momentul în care se descoperă că ei mai au şi alte venituri, medicul este cel sancţionat şi imputat, nu pacientul. Atunci ar urma ca medicul să îşi recupereze banii de la pacient la buna înţelegere sau printr-un proces. Cam asta e situaţia şi nu ni se pare corect, pentru că noi respectăm ce scrie în contract”, a adăugat Elisabeta Spătaru.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

5 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

11 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

12 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

13 ore ago