Categories: Economic

UE scoate laptarii din pietele din Romania

Noul an a început cu o veste proastă pentru micii producători: laptele nu va mai putea fi vândut în pieţe decât dacă, la maximum două ore după ce a fost muls, va fi răcit în tancuri speciale. Restricțiile sperie țăranii veniți în piețele din Timișoara. La fel ca și clienții lor, care cumpără de la ei de ani buni, oamenii sunt nemulțumiți de noile reguli.

Derogarea care permitea comercializarea laptelui neconform, provenit de la vaci din fermele româneşti, a expirat la 1 ianuarie. Din acest an, doar producătorii care au certificate de calitate mai pot vinde lapte fabricilor sau direct în piaţă. Conform normelor, producătorii trebuie să nu hrănească vacile în timpul mulsului, să poarte echipament de protecţie sau să răcească laptele imediat după muls. Prea puțini dintre cei veniți cu câteva sticle de lapte, să le vândă în piață, la Timișoara, își permit să facă astfel de investiții. „Nu am cum să cumpăr un astfel de tanc, pentru că nu am din ce. Costă vreo 5.000 de euro un tanc, de unde să iau atâţia bani? Şi cât lapte ar trebui să vând ca să îmi scot investiţia? Vom vedea ce se va întâmpla”, ne-a spus una dintre femeile venite cu lapte și brânză la piață.

Alți vânzători spun că, de când au văzut la televizor că s-au înăsprit condițiile în care poate fi vândut laptele, oamenii sunt ceva mai reținuți. „Am tanc de răcire a laptelui de trei ani. Clienţii vin, dar acum cumpără cu o reţinere. Este la fel ca la biserică, când zice popa ce să nu faci. Nu ştiu ce se vrea. Copiii noştri au crescut cu lapte de vacă şi au crescut sănătos. Acum nu mai este sănătos. Bine că cel din magazine care este de trei ani este sănătos”, afirmă un alt producător de lapte. Cei mai mulți dintre micii producători au clienții lor fideli, care vin țintit să cumpere lapte, smântână sau brânză, și nu de ieri, de azi. „Cumpăr lapte în fiecare zi, de la aceeași femeie. Ea este curată, laptele este sănătos şi când îl aduce e cald. Copiii şi nepoţii mei au crescut cu lapte din acesta şi nu au avut nici o problemă. Nu înţeleg ce tot inventează UE”, ne-a spus o cumpărătoare.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei

SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…

4 ore ago

De Crăciun ne-am luat dubla raţie de ticăloşie şi nesimţire

„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…

7 ore ago

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…

7 ore ago

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…

8 ore ago

La Cinema Johnny a avut loc primul eveniment de la reabilitare/FOTO

Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…

8 ore ago

Studiul de fezabilitate pentru noua radială de vest a fost aprobat de consilierii locali

Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…

8 ore ago