Categories: Economic

UE scoate laptarii din pietele din Romania

Noul an a început cu o veste proastă pentru micii producători: laptele nu va mai putea fi vândut în pieţe decât dacă, la maximum două ore după ce a fost muls, va fi răcit în tancuri speciale. Restricțiile sperie țăranii veniți în piețele din Timișoara. La fel ca și clienții lor, care cumpără de la ei de ani buni, oamenii sunt nemulțumiți de noile reguli.

Derogarea care permitea comercializarea laptelui neconform, provenit de la vaci din fermele româneşti, a expirat la 1 ianuarie. Din acest an, doar producătorii care au certificate de calitate mai pot vinde lapte fabricilor sau direct în piaţă. Conform normelor, producătorii trebuie să nu hrănească vacile în timpul mulsului, să poarte echipament de protecţie sau să răcească laptele imediat după muls. Prea puțini dintre cei veniți cu câteva sticle de lapte, să le vândă în piață, la Timișoara, își permit să facă astfel de investiții. „Nu am cum să cumpăr un astfel de tanc, pentru că nu am din ce. Costă vreo 5.000 de euro un tanc, de unde să iau atâţia bani? Şi cât lapte ar trebui să vând ca să îmi scot investiţia? Vom vedea ce se va întâmpla”, ne-a spus una dintre femeile venite cu lapte și brânză la piață.

Alți vânzători spun că, de când au văzut la televizor că s-au înăsprit condițiile în care poate fi vândut laptele, oamenii sunt ceva mai reținuți. „Am tanc de răcire a laptelui de trei ani. Clienţii vin, dar acum cumpără cu o reţinere. Este la fel ca la biserică, când zice popa ce să nu faci. Nu ştiu ce se vrea. Copiii noştri au crescut cu lapte de vacă şi au crescut sănătos. Acum nu mai este sănătos. Bine că cel din magazine care este de trei ani este sănătos”, afirmă un alt producător de lapte. Cei mai mulți dintre micii producători au clienții lor fideli, care vin țintit să cumpere lapte, smântână sau brânză, și nu de ieri, de azi. „Cumpăr lapte în fiecare zi, de la aceeași femeie. Ea este curată, laptele este sănătos şi când îl aduce e cald. Copiii şi nepoţii mei au crescut cu lapte din acesta şi nu au avut nici o problemă. Nu înţeleg ce tot inventează UE”, ne-a spus o cumpărătoare.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

1 minut ago

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

13 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

15 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

17 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

18 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

18 ore ago