Categories: Administratie

Robu anunta ca in doua saptamani incepe eutanasierea cainilor fara stapan

La Timișoara va începe eutanasierea câinilor fără stăpân, așa cum prevede legea. Primarul Nicolae Robu, opozant cunoscut al acestei măsuri, recunoaște acum că nu există altă soluție pentru reducerea numărului de animale de pe străzi. Primăria va face, în perioada următoare, și un recensământ al câinilor deținuți de timișoreni.

Primăria habar n-are câți câini – cu sau fără pedigree – dețin timișorenii. Reprezentanţii primăriei au făcut deocamdată adrese către asociațiile chinologice, pentru a obține un „inventar” al câinilor cu stăpân, înregistrați în scriptele acestora. „Nu am făcut nici un recensământ al câinilor cu stăpân, am făcut adresă la Asociaţia Chinologică Română, să ne dea o listă cu numele şi numărul câinilor înregistraţi în cartea de origine a câinilor care au o genealogie cunoscută. Urmează apoi ca mai multe echipe să se deplaseze pe teren, în cele 12 zone ale oraşului, pentru a identifica un număr de câini”, susține Adrian Bere-Semeredi, directorul Direcției de Mediu a PMT. Anul trecut, echipe formate din angajați ai primăriei și medici veterinari au sterilizat mai mulți câini fără pedigree, dar cu stăpâni. „Am mers în toate cartierele și am făcut sterilizări. Între timp, au apărut normele de aplicare a legii eutanasierii, astfel că toți proprietarii de câini metiși sau fără pedigree sunt obligați să-și sterilizeze animalele până la 1 ianuarie 2015”, mai spune Bere.

Conform aceleiași legi, câinii adunați de pe străzi, duși în adăposturi, dar neadoptați în termen de 14 zile, vor fi eutanasiați. Asta, în ciuda opiniei puternic contrare a primarului Nicolae Robu. Liberalul este legat însă de mâini de noul act legislativ. „Suntem pregătiţi să trecem la aplicarea legii. Prin urmare, câinii care, timp de două săptămâni, nu vor fi preluaţie spre adopţie vor fi eutanasiaţi. Nu ştiu exact de când se va începe, dar în perioada următoare, în orice caz, într-o săptămână-două. Legea trebuie aplicată şi trebuie să înţelegem că problema aceasta trebuie rezolvată. Eu am fost întotdeauna adeptul ideii de a nu proceda cu cruzime, dar suntem în situaţia în care nu există soluţii. Dincolo de vorbe, nu se întâmplă acele fapte, de adopţie reală a câinilor. Şi atunci ce vrem, să fie sfâşiaţi oamenii pe stradă? Nu cred că este tolerabilă o astfel de situaţie. Şi trebuie să trecem la eutanasiere, asta este!”, a declarat, miercuri, Robu. Înainte de anul nou, un bărbat a fost atacat de o haită de câini, în spatele Gării de Nord. Omul a scăpat cu viață, dar a avut nevoie de îngrijiri medicale. Primăria a aruncat vina pe CFR Infrastructură, pe terenul căreia se aflau animalele înfometate. Pe de altă parte, în 2013, timișorenii au adoptat mai puțin de 500 de câini din adăpost sau de la târgurile organizate de municipalitate.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

20 de minute ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

3 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

4 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

5 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

5 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

7 ore ago