Categories: EconomicUltima ora

Tabara: Romania are deja cea mai mare suprafata cumparata de straini din UE

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, este îngrijorat de efectele pe care le-ar putea avea legea care permite străinilor să cumpere terenuri agricole în România. La ora actuală, peste 15% din ternurile agricole sunt cumpărate de străini, iar Timișul excelează la acest capitol. Tabără le cere guvernanților să se trezească în ceasul al 12-lea și să ia o măsura asemănătoare cu vecinii bulgari.

Recent, într-un interviu, Szabo Jozsef Andor, ataşat pe probleme de agricultură la Ambasada Ungariei la Bucureşti, a dezvăluit un plan secret al Ungariei de a pune mâna pe cât mai multe terenuri agricole din Transilvania. Credeți că este posibil așa ceva?
Ceea ce spune atașatul maghiar rămâne de verificat. Există serviciile care ar trebui să facă acest lucru. La această dată, în România nu există nicio limitare în privința pieței funciare, așa cum este în Austria, Germania, Franța… La această dată este posibil orice. Acolo unde există interese nu numai de natură economică, ci și politică este clar că se poate cumpăra pământ. Proprietatea iese de sub jurisdicția unor legi naționale, ea intră într-un sistem de valorizare internațional.

În Timiș care este situația la acest moment? Cât pământ mai au românii și cât au cumpărat străinii?
În Timiș sunt cele mai mari suprafețe de teren cumpărate de străini. Asta începând încă din 1992-1993. Este vorba de aproximativ 25-30% din suprafață. Cei ce au cumpărat mult au fost italienii, dar de ei se apropie vertiginos nemții, care au cumpărat prin fonduri de investiiții.

Ne-am putea teme și de cumpărători din afara Uniunii Europene care doresc teren în România?
Față de celelalte țări foste socialiste care au intrat în Uniunea Europeană, România a avut o piață funciară reglementată. Acum se suspendă acest drept. Oricine poate cumpăra teren. Legea se va duce dincolo de Uniunea Europeană. Nu avem cum bloca coreenii sau chinezii să ne cumpere teren. Eu am spus că înainte de a intra în vigoare orice reglementare, în Timiș și Arad s-au cumpărat enorm de multe trenuri de către fonduri de investiți. Este vorba de terenuri de zeci de mii de hectare.

La nivel de țară, cât teren arabil mai au românii?
Eu spun că peste 12%, chiar peste 15% din terenul arabil din România este la această dată cumpărat de străini. Bag mâna în foc pentru asta. Pe 2 februarie 2012 aveam 10% din trenul arabil cumpărat. În evaluarea mea erau luate în calcul doar terenuri de peste 200 de hectare. În România este cea mai mare suprafață cumpărată de străini din toată UE. Dacă mergem în rândul în care mergem, marea majoritatea a terenurilor arabile vor intra pe mâinile străinilor în următorii ani. Este o greșeală imensă. Alături de Roșia Montană și alte chestiuni, este una dintre cele mai mari găuri care se dă avuției românești.

Ce este de făcut?
Trebuie ca liderii politici să aibă curaj, că de aia sunt conducători, să-și asume responsabilitatea și să limiteze aceste posibilități de cumpărare, așa cum au făcut bulgarii pe ultima sută de metri (în Bulgaria, vânzarea terenurilor agricole către străină este interzisă până la 1 ianuarie 2020 – n. r.). Noi avem o piață mult prea liberă. Nu mai există nicio reglementare pentru o gestionare corectă a fondului funciar.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

8 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

8 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

13 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

14 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

15 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

16 ore ago