Categories: Sănătate

La Timisoara, chirurgii vasculari din toata tara si-au pus la cale viitorul

Medici din toată țara au înființat, la Timișoara, Societatea Română de Chirurgie Vasculară. Această specialitate cu înaltă calificare este un fel de Cenușărească în România. Foarte multe spitale nu au astfel de secții, aparatura lipsește, așa că nu trebuie să mire pe nimeni faptul că nu sunt mai mult de 300 de chirurgi vasculari.

La inițiativa medicului Mihai Ionac, șef al Clinicii de Chirurgie Vasculară de la SCJUT, a fost fondată Societatea Română de Chirurgie Vasculară. Aceasta își propune să creeze o rețea națională de chirurgi vasculari, să propună un standard minimal de dotare a secțiilor și crearea unui program de screening și de recuperare a pacienților cu boli vasculare. În plus, se va ocupa de actualizarea curriculei de pegătire a rezidenților, aceeași de 15 ani, în ciuda progreselor înregistrate în lume în acest domeniu. „Din păcate, în România, această evoluție spectaculoasă a chirurgiei vasculare nu este oglindită. În comparație cu ce fac colegii noștri din Europa, suntem foarte departe. Secțiile de chirurgie vasculară se pot număra pe degete, materia rezidenților a rămas neschimbată în ultimele decenii, iar ghidurile actuale nu sunt recunoscute de mediile administrative și politice. Nici implementarea noilor tehnici nu este recunoscută și sprijinită de autorități”, a declarat Mihai Ionac.

Boala aterosclerotică este prima cauză de mortalitate în România, iar pacienții cu ischemie cronică de membru au o speranță de viață mai redusă decât unele forme de cancer, de exemplu cancerul de sân. „O mare problemă este cea a centrelor în care specialiștii pot lucra și vorbesc în primul rând de spitalele județene. Obligatoriu, un medic din orice specialitate are nevoie de instrumente și aparatură. Chirurgia vasculară actuală are nevoie de dotare materială. Asta este o piatră de încercare, pentru că trei-patru medici nu pot înființa o secție de chirurgie vasculară dacă nu au dotarea respectivă”, a spus medicul Sorin Băilă, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului Fundeni din București. În România sunt aproximativ 300 de specialiști în chirurgie vasculară.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

2 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

2 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

3 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

3 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

3 ore ago

În luna mai vom avea parte de evenimente deosebite la Ziua Porților Deschise a Școlii de Arte din Timișoara

O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere…

3 ore ago