Medici din toată țara au înființat, la Timișoara, Societatea Română de Chirurgie Vasculară. Această specialitate cu înaltă calificare este un fel de Cenușărească în România. Foarte multe spitale nu au astfel de secții, aparatura lipsește, așa că nu trebuie să mire pe nimeni faptul că nu sunt mai mult de 300 de chirurgi vasculari.
La inițiativa medicului Mihai Ionac, șef al Clinicii de Chirurgie Vasculară de la SCJUT, a fost fondată Societatea Română de Chirurgie Vasculară. Aceasta își propune să creeze o rețea națională de chirurgi vasculari, să propună un standard minimal de dotare a secțiilor și crearea unui program de screening și de recuperare a pacienților cu boli vasculare. În plus, se va ocupa de actualizarea curriculei de pegătire a rezidenților, aceeași de 15 ani, în ciuda progreselor înregistrate în lume în acest domeniu. „Din păcate, în România, această evoluție spectaculoasă a chirurgiei vasculare nu este oglindită. În comparație cu ce fac colegii noștri din Europa, suntem foarte departe. Secțiile de chirurgie vasculară se pot număra pe degete, materia rezidenților a rămas neschimbată în ultimele decenii, iar ghidurile actuale nu sunt recunoscute de mediile administrative și politice. Nici implementarea noilor tehnici nu este recunoscută și sprijinită de autorități”, a declarat Mihai Ionac.
Boala aterosclerotică este prima cauză de mortalitate în România, iar pacienții cu ischemie cronică de membru au o speranță de viață mai redusă decât unele forme de cancer, de exemplu cancerul de sân. „O mare problemă este cea a centrelor în care specialiștii pot lucra și vorbesc în primul rând de spitalele județene. Obligatoriu, un medic din orice specialitate are nevoie de instrumente și aparatură. Chirurgia vasculară actuală are nevoie de dotare materială. Asta este o piatră de încercare, pentru că trei-patru medici nu pot înființa o secție de chirurgie vasculară dacă nu au dotarea respectivă”, a spus medicul Sorin Băilă, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului Fundeni din București. În România sunt aproximativ 300 de specialiști în chirurgie vasculară.
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…
Echipa de tineret a clubului bănăţean a încheiat anul 2024 cu un turneu la Făgăraș.…
Taxarea imobilelor nerezidenţiale va fi stabiltă la o cotă de 1,7%, au declarat pentru deBanat…
Imediat după ce Timișoara s-a eliberat, iar Bucureștiul l-a trimis la Târgoviște pe dictatorul Nicolae…
Vineri, 20 decembrie, a fost semnat contractul pentru instalarea stațiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice…
O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…