Categories: Social

Timisorenii si-ar putea bea cafeaua deasupra Begai, pe Podul de Fier

Prima terasă pe un pod peste Bega ar putea apărea la Timișoara chiar în acest an. Proiectul există deja, iar cel care îl va gestiona va trebui să reabiliteze și podul. Lucrarea ar putea fi gata până la deschiderea sezonului de vară, crede viceprimarul Traian Stoia

În Piața Victoriei vor fi, în acest an, cel puțin 31 de terase, atâtea câte au fost și în vara precedentă. O parte din ele sunt adjudecate până în 2015, unele sunt amplasamente în fața punctului de lucru, iar în cazul a patru sau cinci dintre ele se vor ține licitații undeva în luna mai. În plus, va apărea, foarte probabil, o terasă pe strada Măceșilor, devenită între timp pietonală.

Viceprimarul Traian Stoia spune că, în acest an, vor apărea și primele terase în parcuri. Cea dintâi va fi deschisă în Parcul Mocioni, unde există solicitări pentru alte două. Cel mai neașteptat proiect este însă cel legat de o terasă pe Podul de Fier din zona Iosefin, cel despre care legenda spune că ar fi fost proiectat de faimosul Gustave Eiffel. „Va fi o terasă cu podea de sticlă specială, prin care se va putea vedea apa, cu un spațiu pentru zonă pietonală pe mijloc”, explică Stoia. Acesta susține că există deja doi potențiali investitori, iar cel care va câștiga licitația va trebui să-și asume și reabilitarea podului. „Se va lucra cu mult fier forjat, fără sudură, reparațiile trebuie realizate ca pe vremea când a fost făcut podul. Sunt o serie de lucruri care trebuie respectate și pe care le cer cei de la Monumente”, a mai declarat social-democratul. Deși proiectul pare fantasmagoric, Stoia spune că va pus în practică destul de repede, pentru că aceia care sunt interesați sunt „oameni cu bani”.

Legenda spune că podul ar fi fost construit pe baza unei schiţe a arhitectului francez Gustave Eiffel. Nu există însă o confirmare a acestei povești. Podul a fost construit în 1917 și a costat 70.000 de coroane. Are o lungime de 40 de metri, o lățime de șapte și a rămas exclusiv pietonal. În prezent, podul este într-o stare deplorabilă, pentru că din el lipsesc bucăți întregi de feronerie, care fac traversarea lui o adevărată aventură.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

6 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

7 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

12 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

13 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

13 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

15 ore ago