Marele apărător al legii din Primăria Timișoara dovedește că nu prea cunoaște legislația, dar, cu toate acestea, vorbește ca să se bage în seamă. Un caz elocvent este cel al prelungirii Bulevardului Sudului până la strada Musicescu, despre care Traian Stoia spune că nu se poate face, pentru că proprietarii terenurilor nu vor să facă schimb cu primăria. Realitatea este însă alta.
Viceprimarul Traian Stoia s-a trezit vorbind despre prelungirea Bulevardului Sudului până la strada Musicescu. Un lucru cerut de multă lume, care ar face traficul mai lejer în această zonă. De altfel, există și un studiu de fezabilitate aprobat. Stoia a spus că această prelungire nu prea se poate face fiindcă noua șosea ar trece peste niște terenuri aflate în proprietate privată. (Nu se știe dacă ele aparțin chiar lui Stoia sau șefilor săi, frații Cristescu.) „Trebuie schimbate sau cumpărate două hectare de teren. Din câte am reținut eu, oamenii nu doresc schimb, doresc vânzare. La vânzare, prețul întotdeauna se duce foarte sus, având în vedere faptul că ei știu că primăria are nevoie de acel teren pentru a rezolva o problemă stringentă”, a glăsuit Stoia.
Lucrurile nu stau însă chiar așa. Din 2010 există o lege care facilitează și debirocratizează exproprierile în interes public, în special pentru drumuri, fie că e vorba de autrostrăzi, drumuri naționale, județene sau locale. Este vorba de Legea 255/2010, „privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean sau local”. Aplicându-se acest act legislativ, în maximum două luni și jumătate, terenul ajunge în proprietatea municipalității, ne-a explicat un inginer topograf. „Sunt câțiva pași de făcut. În primul rând, se face documentația cadastrală, urmată de un raport de evaluarea întocmit de evaluatori atestați ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Atestați din România). Următorul pas este promulgarea unei hotărâri a consiliului local pe baza Legii 255/2010. Imediat după ce a trecut hotărârea de CLT se virează banii în conturile deschise pe numele proprietarilor. La 30 de zile de la hotărâre, terenurile se intabulează la Cartea Funciară și intră în proprietatea municipalității. Din acel moment se pot demara lucrările. Totul durează cel mult două luni și jumătate”, ne-a declarat sursa noastră. În aceste cazuri, banii nu se negociază, prețul terenului fiind stabilit prin expertiză notarială. Totul este să îți dorești cu adevărat să faci un lucru. Oricum, primarul Nicolae Robu a explicat că, în 2014, nici vorbă să se facă prelungirea Bd. Sudului. Această operațiune nu face parte din prioritățile pe anul în curs.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…