Creștinii ortodocși au intrat luni în cel mai greu post din an. Postul Paștelui – sau Postul Mare – se încheie abia pe 19 aprilie, fiind cel mai aspru dintre cele patru posturi de durată de peste an ale Bisericii Ortodoxe. Catolicii intră în post în Miercurea Cenușii. În acest an, ortodocșii și catolicii vor celebra Paștele împreună, la fel ca în 2010 și 2011.
Timp de 40 de zile nu se mănâncă de dulce, iar trupul se purifică odată cu sufletul, cel dintâi prin regim, cel de-al doilea prin rugăciune şi gânduri bune. Durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie din Vechiul Testament: potopul, care trebuia să spele pământul de păcate, a ţinut 40 de zile şi 40 de nopţi; 40 de ani au mâncat evreii mană în pustie, înainte de a ajunge în pământul făgăduinţei; Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea; Iisus a postit în munte 40 de zile şi 40 de nopţi înainte de începerea activităţii publice
În Postul Mare se posteşte astfel: în primele două zile se recomandă, post complet sau ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă. La fel va fi și în zilele de luni, marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, de obicei seara, iar sâmbăta şi duminica, de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.
Se dezleagă de asemenea la vin şi untdelemn la următoarele sărbători fără ţinere (însemnate în calendar cu cruce neagră): Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie), Sfinţii 40 de mucenici (9 martie), Joia Canonului celui mare, înainte-serbarea şi după-serbarea Buneivestiri (24 şi 26 martie), iar după unii şi în Joia Patimilor. La praznicul Buneivestiri (25 martie) şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la peşte. Catolicii, care încep postul în Miercurea Cenușii, Postul Paştilor e ţinut şi în Biserica Romano-Catolică; el ține 40 de zile, dezleagă postul în duminicile Păresimilor, mâncând de dulce.
Postul presupune abținerea totală sau parțială de la anumite alimente și băuturi, însă această reținere trebuie însoțită și de reținerea de la gânduri, pofte, patimi și fapte rele, adică însoțirea postului trupesc cu postul sufletesc. Tradiția românească spune că înainte de Postul Paștelui, toate rufele trebuie sa fie spălate, iar vasele trebuie să fie opărite. Tot în aceasta perioada se spune că nu este bine să se facă nunți. În a cincea săptămână de post, încep Deniile, dată la care începe curățenia de primăvară. Sunt dezlegaţi de la post copiii până la șapte ani și bolnavii, dar și gravidele, lăuzele şi femeile care alăptează.
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…