Categories: Sfatul medicului

Sigilarea dintilor la copii

Toată lumea știe că nu este ușor să înveți un copil să-și perieze bine și corect dinții. Copiii au foarte multe preocupări și văd inclusiv igiena dentară ca pe o joacă. Cu timpul, ei vor înțelege că e bine să se perieze și să aibă dinții sănătoși, dar uneori poate fi prea târziu.

Ca și soluții adjuvante sunt de bun augur controalele periodice la stomatolog. În cazul copiilor, e indicat ca acestea să se realizeze o dată la trei luni. În cadrul lor se vor realiza periaje și fluorizări, dar și sigilarea dinților. Ce înseamnă sigilarea dinților? Deși sună destul de complicat, este o procedură simplă, nedureroasă, o procedură menită să prevină apariția cariilor. Dintele are un relief care cuprinde mici șanțuri și fosete. Aceste locuri sunt dificil de curățat chiar și pentru adulți, fiind sunt locurile în care se adună bacteriile și resturile alimentare. În timp, vor duce la apariția cariiile. Pentru a preveni formarea cariilor la acest nivel, se realizează sigilarea dintelui.

Sigilarea este o procedura prin care se acoperă aceste șanțuri și fosete cu un material special, creând o barieră între resturile alimentare și dinte. Este o procedura profilactică rapidă, total nedureroasă. Este recomandată a se realiza cât mai repede după erupția dintelui, deoarece odată ce dintele este cariat, sigilarea nu mai are niciun efect. Se poate realiza și la dinții temporari, dar mai ales la cei definitivi. Sigilările sunt recomandate în special pentru molari, dar și pentru premolarii cu șanțuri adânci și, uneori, chiar și pentru dinții din față, în fosetele de pe fața palatinală a dinților. Sigilările au o durată medie de doi-trei ani, dar trebuie verificate tot timpul la controalele periodice, deoarece pot pica sau se pot spăla pe alocuri și atunci trebuie completate sau refăcute. Odată ce materialul a dispărut, dintele este din nou vulnerabil. Este o metodă care se practică de foarte mult timp și are o eficiență mare în protejarea dinților.

Aceste metode de profilaxie (periaj, fluorizare, sigilare) au ca scop prevenirea cariilor, întărirea dinților și fac ca vizita la stomatolog să fie ună plăcută. Bineînțeles, ele nu pot înlocui igiena dentara de acasă. Copiii trebuie în continuare urmăriți să se perieze bine cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara.

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Share
Published by
Andreea Milos, medic dentist

Recent Posts

Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin

Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică…

30 de minute ago

S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18

Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ''masa verde'', cu 3-0,…

O oră ago

Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze

Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…

2 ore ago

Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…

3 ore ago

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

7 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

7 ore ago