Cadou de la viceprimarul Stoia pentru asociatii sai, fratii Cristescu

Aveți în folosință terenuri de la primărie, iar chiria de 1 până la 3 euro pe metru pătrat vi se pare prea mare? Puteți face o cerere de recalculare în lei, dar și anularea facturilor emise anterior. Asta au făcut frații Cristescu, pentru nu mai puțin de șapte terenuri, cu o suprafață de peste 35.000 de metri pătrați.

În decembrie 2012, CL Timișoara vota o hotărâre care stabilea prelungirea închirierii terenurilor aflate în folosinţa persoanelor juridice, precum și stabilirea chiriei pentru acestea, în baza unor fișe de calcul. Tarifele erau împărțite pe patru zone: zona A – 3 euro/mp/an, zona B – 2,5 euro/mp/an, zona C – 2 euro/mp/an și zona D – 1 euro/mp/an. Conform aceleiași hotărâri, chiria se achita anual, până la sfârşitul lunii noiembrie a anului pentru care era datorată, cu penalități de întârziere de 0,1% pe zi.

În decembrie 2013, la Direcția Clădiri, Terenuri și Dotări diverse, era înregistrată o solicitare adresată comisiei de negociere cu terții. Urma să fie negociate „reducerea tarifelor la nivelul la care erau anterior aprobării HCL 294/18.12.2012; anularea facturilor emise în baza HCL 294 și recalcularea la vechiul tarif (…) stabilirea tarifului de închiriere prin contract de închiriere în lei/mp/lună”. Toate acestea, pentru SC Bega Turism SA, cu șase terenuri, și Bega Minerale Industriale SA, SC Tim Electrocolor SRL, Pau Radu Adrian și Club Sportiv Autoturisme Timișoara, fiecare cu o parcelă. Terenurile pentru care se cerea recalcularea au suprafețe cuprinse între 846 și 18.000 metri pătrați, iar la data întocmirii cererii către comisia de terți fiecare beneficiar ar trebuit să plătească deja chiria aferentă anului 2013. Actul este semnat de viceprimarul Traian Stoia, cel care nu face niciun secret din faptul că ar trebui să fim mândri că suntem „contemporani” cu frații Cristescu. De altfel, el este asociat cu aceștia în cel puțin două firme.

Stoia spune că nu i se pare nimic neobișnuit într-o astfel de cerere. „Nu numai Bega Grup este în această situație. Acestea (terenurile de pe str. Bader, de 16.976 mp și str. Aurora, de 13.947 mp – n.r.) sunt terenuri neproductive. Ele urmează să intre în circuitul productiv, din punctul de vedere al banilor, în momentul în care pe ele se va edifica ceva. Având în vedere faptul că, la ora actuală, după trei luni, noi avem 1.000 de cereri de autorizare de construcții și de faptul că au scăzut încasările drastic, ele nefiind productive, nu poți să le pui ca și cum pe terenul acela s-ar produce ceva”, afirmă viceprimarul. Social-democratul spune că și alții ar putea beneficia de clemență. „Firmele care vor reduceri de acest gen fac solicitare la primărie, se fac verificări, dacă e teren care produce bani sau e teren care nu produce bani. Eu am semnat această solicitare, pentru că fac parte din comisia de negociere cu terții, și eu, și Dan Diaconu. Ce dacă este Bega Grup? Oricine poate să ceară la primărie scăderea tarifelor și se face verificarea”, susține Traian Stoia.

Întrebat dacă mai știe și alte cazuri similare și de ce solicitarea a apărut după ce termenul de plată a expirat, viceprimarul a găsit o explicație… mărinimoasă. „Nu este o procedură des folosită. Cred că este prima dată, din ce știu eu. Multe ar fi trebuit să se întâmple (în ceea ce privește plata către bugetul local – n.r.). Dacă plăteau, intrau în faliment. Am semnat, dar sunt trei luni de atunci”, a conchis Stoia.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

15 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

18 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

18 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

19 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

19 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

19 ore ago