Reprezentanții majorității instituțiilor culturale din Timișoara au semnat, marți, o declarație de susținere a candidaturii orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană, un act obligatoriu pentru dosarul urbei de pe Bega. Directorul filarmonicii, Ioan Gârboni, susține că demersurile Timișoarei sunt copiate de alte orașe care aspiră la aceeași titulatură.
Reprezentanții instituțiilor culturale din Timișoara și-au exprimat, prin semnături, susținerea pentru proiectul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2012″. Ei au iscălit, la primărie, un document în acest sens, la fel cum au făcut, în ultimele luni, și reprezentanții partidelor politice, dar și rectorii universităților. „Considerăm că Timișoara, municipiu prin excelență al diversității: culturale, etnice, religioase, ideologice etc, dar în egală măsură al toleranței și solidarității între oameni, al respectului pentru valorile fiecăruia și al împărtășirii fiecăruia din valorile celuilalt (…) pol urban de maximă importanță la nivel euroregional în această parte de Europa, întrunește toate cerințele pentru a fi o excelentă capitală europeană a culturii în 2021″, se precizează în document. Declarația a fost semnată de directorii de la Operă, Filarmonica „Banatul”, Teatrul Național, Teatrul German, Teatrul Maghiar, Teatrul Merlin, Biblioteca Județeană, Muzeul de Artă, Muzeul Satului Bănățean, Memorialul Revoluției, Casa de Cultură a Studenților, Casa de Cultură a Timișoarei, Casa Artelor, Centrul de Cultură și Artă, Institutul Intercultural, Centrul Cultural German și Revista Orizont.
Directorul filarmonicii, Ioan Gârboni, spune că Timișoara merge în direcția bună pentru obținerea titlului, dar crede că nu prea are sprijin de la nivel central și, în plus, a devenit sursă de inspirație pentru contracandidat. „Din câte am înțeles, bugetul Craiovei e undeva la 150 de milioane de euro pe an, sub jumătate față de Timișoara. Ei nu au însă experiența unor evenimente și, de aceea, au încercat să imite multe evenimente pe care le-am făcut noi. Și Brașovul ne imită. Mă bucur că fac asta, e dreptul lor. Problema e că pentru Craiova există un sprijin foarte puternic de la București. Își construiesc stadion, deși nu au echipă, au primit bani de la Ministerul Culturii numai pentru un festival în jur de 100.000 de euro. Noi nu am primit nici măcar 50.000 de lei ceruți pentru «Timișoara Muzicală». Eu cred că lupta se va da între Timișoara, Cluj și Iași. Iașul este agreat de guvernanți, nu am prea înțeles de ce, iar Cluj are mass-media foarte tare. Eu cred însă că vom invinge”, spune Gârboni.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…