Categories: Sănătate

Timisorenii doneaza sange in cadrul caravanei „O sansa pentru viata”

Zeci de persoane s-au adunat încă de la primele ore ale dimineţii de luni să doneze sânge la centrul mobil amplasat la intrarea în mall-ul din Timişoara. Unii dintre ei ştiau deja de unitatea mobilă, alţii erau în trecere şi s-au gândit să facă şi ei o faptă bună. Donarea s-a făcut benevol, asta însemnând că aceia care au venit pentru recoltare nu au primit în schimb bonuri valorice.

„Merg regulat să donez. Sunt donator de sânge şi de celule stem. Am aflat de această acţiune din presă şi am venit pentru că este important pentru mine şi pentru cei care au nevoie de sânge care sunt destul de mulţi. Din păcate, în ţara noastră acest fenomen nu e chiar aşa evoluat. Sunt foarte mulţi care ar putea să doneze, dar nu vor”, a declarat o timişoreancă. Această acţiune face parte din caravana „O şansă pentru viaţă”, organizată de Asociaţia React, caravană care va ajunge în acest an în peste 20 de oraşe din România. „Numai de la ora 8 până la 8,10 au venit 12 donatori. Au venit în număr destul de mare şi ne bucurăm, pentru că această campanie se adresează persoanelor care vor să doneze benevol, neremunerat, adică fără acele tichete de masă”, a precizat Viorica Toader, din partea Asociaţiei React Sibiu.

În Timişoara, lunar, necesarul de sânge ar fi acoperit de 1.500 de donatori. 450 de ml de sânge, recoltat de la o singură persoană, pot salva trei vieţi. Totdată, în urma donării, sângele este reîmprospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscul de paralizie şi accident vascular se reduce cu 30%. Rezistenţa la traumatisme creşte, iar în cazul unui accident, organismul se va reface mai uşor, fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

Cei care nu au ajuns luni să doneze sânge la mall pot face acest lucru în fiecare zi, la Centrul de Transfuzii de lângă Spitalul Judeţean, între orele 7 și 13. Orice persoană care doreşte să doneze trebuie să fie sănătosă şi să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă vârsta între 18 și 60 de ani, greutatea între 50 – 100 kg pentru femei şi 60 – 100 kg pentru bărbaţi, să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii stomatologice sau chirurgicale, să nu aibă/nu fi avut următoarele boli: hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat alcool în ultimele 48 de ore. Înainte de donare se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent (legume, fructe, fără multe proteine şi grăsimi). Nu se fumează înainte şi dupa donare cu o oră.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

O oră ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

2 ore ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

2 ore ago

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin…

2 ore ago

În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO

Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la…

3 ore ago

La Ghiroda se va ridica un centru de colectare a deşeurilor prin aport voluntar

Luni, 29 aprilie, primarul comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, a semnat autorizația de construire pentru ,,Centrul…

3 ore ago