Categories: Timp liber

Cantand in ploaie, in prima seara a JazzTM / FOTO

Cu umbrelă sau haină de ploaie – cam acesta ar fi fost „echipamentul” ideal pentru cei care au venit să-i vadă pe artiștii din prima seară a JazzTM. Evenimentul a început timid, cu doar câteva zeci de oameni ajunși în Piața Victoriei cu vreo zece minute înainte de primul acord, dar s-a terminat acceptabil, mai ales după o repriză de ploaie torențială.

De ce i-a fost frică n-a scăpat: primarul Nicolae Robu și-a dorit o primă seară de JazzTM senină și fără strop de ploaie, dar n-a avut-o. Primii care au urcat pe scenă – la ora 8 fix, culmea! – au fost timișorenii de la JazzyBit, cărora le-a revenit onoarea de a deschide evenimentul. N-a fost deloc ușor, pentru că în piață erau încă foarte puțini spectatori, iar o „mare” de scaune goale se așternea în fața artiștilor. Ușor-ușor, oamenii au început să vină, însă, în același timp, au apărut și primele semne de vreme rea. Întâi a fost un nor negru, care s-a întins ca o pată de cerneală deasupra Pieței Victoriei. Potopul s-a pornit în timpul concertului Andreyei Triana, care nu s-a oprit însă din cântat, fiind aplaudată îndelung de cele câteva zeci de oameni care au rămas sub umbrele în Piața Victoriei. Uzi până la piele, dar cu zâmbetul pe buze, cei care n-au fugit să se adăpostească de ploaie s-au simțit foarte bine. Chiar și după ce, cu un zgomot surd, microfoanele și boxele au intrat în „pauză”, artista britanică a continuat să cânte, deși aproape că nu se auzea nimic dincolo de scenă.

Primarul Nicolae Robu, adăpostit sub umbrela ținută de șoferul Vasile, n-avea o față prea fericită, mai ales că estimase 25-30.000 de spectatori… S-a mai luminat după ce s-a oprit, în sfârșit, ploaia, iar lumea a început să iasă de pe unde se adăpostise. Robu s-a repliat foarte repede și s-a declarat mulțumit. Mai mult decât atât, a dovedit, din nou, că este de un optimism absolut. „JazzTM a început foarte bine. Aș zice că au fost mai mulți spectatori decât în prima zi de anul trecut. Din păcate, am avut puțin ghinion, pentru că atunci când ne era lumea mai dragă a venit ploaia. Ne-a udat puțin, dar lumea a rămas în zonă și acum constat că ne-am repliat”, a declarat primarul.

Ultimii pe scenă au fost, miercuri seară, Terri Lyne Carrington’s Mosaic Project 2 feat. Lizz Wright. Carrington, o bateristă carismatică, este câștigătoare de Grammy și, de-a lungul carierei, a cântat alături de Dizzy Gillespie, Stan Getz, Herbie Hancock sau Al Jarreau. Alături de muzicienii săi, ea a încheiat în forță prima seară a festivalului timișorean de jazz. Spectatorii au aplaudat zgomotos, cuceriți de vocea lui Lizz Wright, care le-a pătruns, insinuant și, în același timp, tandru în suflete. Primarul Nicolae Robu așteaptă acum cu nerăbdare seara de joi, când sunt programați, tot de la ora 8, Blazzaj, Neil Cowley Trio și mult așteptatul Al Jarreau. „Prognoza meteo se anunță mai bună, și vom avea, din nou, artiști de marcă. De fapt în fiecare seară avem în program nume sonore și nu este întâmplător că atâta lume este prezentă. Am fost abordat de o doamnă care mi-a spus că a venit special pentru JazzTM din Austria, dar și de un profesor universitar de la Facultatea de Arhitectură din București, care a venit ciiu Alexandru Andrieș aici. După semnalele pe care le-am primit, destulă lume a venit din afara Timișoarei”, susține edilul. Festivalul se încheie vineri seară, cu Teo Milea, The Cat Empire și Anouskha Shankar.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

4 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

7 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

7 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

8 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

8 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

8 ore ago