Categories: Invatamant

Prea multi absenti la Bac in 2014, e obligatoriu un examen diferentiat

Rezultatele de la bacalaureat sunt un eșec anunțat de politicile educaționale din ultimii 20 de ani. Este concluzia la care a ajuns rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, care spune că este neapărat nevoie de introducerea unui bacalaureat diferențiat. Pirtea acuză și rata uriașă a absenteismului.

Conform Ministerului Educației, ar fi promovat bacalaureatului cu cu 3% mai mulți absolvenți decât anul trecut. Ceea ce uită însă oficialii, dar sesisează cu ușurință cei implicați în sistemul educațional, este că aproximativ un sfert din elevii claselor a XII-a nu s-au înscris anul acesta la Bac. „Sunt 44.000 de elevi care nu au dat testul maturității, dublu față de anul trecut. În asemenea condiții, această creștere în procentaj nu este un moment de bucurie. În Timiș, 2.000 de absolvenți de liceu din această promoție nu s-au înscris la bacalaureat, iar procentul de promovare de 56% nu mulțumește nici pe departe pe oricine care înțelege importanța acestui examen susținut la finalul a 12 ani de școală”, susține rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Absolvenților din acest an care nu s-au înscris sau nu s-au prezentat la Bac li se adaugă cei din 2013, statisticile arătând că foarte puțini dintre ei au decis să încerce să dea din nou examenul maturității. În aceste condiții, Pirtea spune că singura soluție este introducerea unui bacalaureat diferențiat. „Pe lângă bacalaureatul din prezent, care dă acces la studiile universitare, trebuie introdus un bacalaureat profesional și vocațional. Astfel, nu i-am pierde pe cei care nu se prezintă la examen, nu doresc să urmeze o facultate sau nu fac față rigorilor examenului actual. România este sub media UE la numărul de absolvenți per 1.000 de locuitori în cazul învățământului terțiar, fiind trasă în jos de lipsa învățământului postliceal, nu a numărului de studenți”, explică rectorul UVT. Rata de promovare a bacalaureatului în Timiș în acest an, înainte de rezolvarea contestațiilor, este de puțin peste 56%. Contestațiile pot fi depuse luni, între orele 12 și 16, urmând ca, pe 11 iulie, să fie afișate rezultatele finale. Anul trecut, în Timiș, peste 54% dintre tineri au luat note de trecere la Bac. În 2012 însă, doar 43% din candidați au reușit să promoveze acest examen.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

29 de minute ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

O oră ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

4 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

4 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

4 ore ago

Sfânta Lumină ajunge pe calea aerului în Timişoara sâmbătă seară

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române…

5 ore ago