Rezultatele de la bacalaureat sunt un eșec anunțat de politicile educaționale din ultimii 20 de ani. Este concluzia la care a ajuns rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, care spune că este neapărat nevoie de introducerea unui bacalaureat diferențiat. Pirtea acuză și rata uriașă a absenteismului.
Conform Ministerului Educației, ar fi promovat bacalaureatului cu cu 3% mai mulți absolvenți decât anul trecut. Ceea ce uită însă oficialii, dar sesisează cu ușurință cei implicați în sistemul educațional, este că aproximativ un sfert din elevii claselor a XII-a nu s-au înscris anul acesta la Bac. „Sunt 44.000 de elevi care nu au dat testul maturității, dublu față de anul trecut. În asemenea condiții, această creștere în procentaj nu este un moment de bucurie. În Timiș, 2.000 de absolvenți de liceu din această promoție nu s-au înscris la bacalaureat, iar procentul de promovare de 56% nu mulțumește nici pe departe pe oricine care înțelege importanța acestui examen susținut la finalul a 12 ani de școală”, susține rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Absolvenților din acest an care nu s-au înscris sau nu s-au prezentat la Bac li se adaugă cei din 2013, statisticile arătând că foarte puțini dintre ei au decis să încerce să dea din nou examenul maturității. În aceste condiții, Pirtea spune că singura soluție este introducerea unui bacalaureat diferențiat. „Pe lângă bacalaureatul din prezent, care dă acces la studiile universitare, trebuie introdus un bacalaureat profesional și vocațional. Astfel, nu i-am pierde pe cei care nu se prezintă la examen, nu doresc să urmeze o facultate sau nu fac față rigorilor examenului actual. România este sub media UE la numărul de absolvenți per 1.000 de locuitori în cazul învățământului terțiar, fiind trasă în jos de lipsa învățământului postliceal, nu a numărului de studenți”, explică rectorul UVT. Rata de promovare a bacalaureatului în Timiș în acest an, înainte de rezolvarea contestațiilor, este de puțin peste 56%. Contestațiile pot fi depuse luni, între orele 12 și 16, urmând ca, pe 11 iulie, să fie afișate rezultatele finale. Anul trecut, în Timiș, peste 54% dintre tineri au luat note de trecere la Bac. În 2012 însă, doar 43% din candidați au reușit să promoveze acest examen.
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…