Reincepe razboiul cu ambrozia!

Pacostea de pe capul timișorenilor alergici, adică ambrozia, e luată din nou în vizor de Primăria Timișoara. Lupta este reluată în fiecare an, fără prea mare succes însă, câtă vreme orașul e plin de terenuri virane, pe care această buruiană crește în voie. În luna mai, CJ Timiș a a alocat 100.000 de lei pentru pliante. Tot pentru stârpirea ambroziei.

Primăria Timișoara anunță că, în această perioadă, intensifică acțiunile de stârpire a ambroziei. Conform datelor muncipalității, această plantă se găsește cel mai des pe Calea Buziaşului, Calea Aradului, Calea Bogdăneştilor, pe terenurile virane din cartierele Plopi, Mehala sau Ronaţ, de-a lungul liniilor de tramvai şi cale ferată, dar și între blocurile de locuinţe. Intervențiile pot avea loc însă numai pe terenurile care sunt în proprietatea PMT. În rest, pe terenurile private, răspunderea revine exclusiv deținătorilor acestora, amenzile pentru neîntreținerea lor ajungând la 2.500 de lei. Anul trecut, Poliția Locală a anunțat că a sancționat zece proprietari neglijenți, amenda totală fiind de 9.500 lei. În luna mai, Consiliul Județean Timiș a decis și el să se implice în lupta contra ambroziei. E adevărat, din birourile de pe Bd. Revoluției, buruiana nu pare atât de periculoasă, astfel că „arma” contra ei sunt… pliantele și fluturașii! Pentru tipărirea acestora a fost alocată o sumă frumușică, și anume 100.000 de lei.

Ambrosia Artemisiifolia este inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină şi în multe ţări din Europa este combătută mecanic şi chimic. Planta produce polen până în luna octombrie, maximul fiind atins la jumătatea lunii septembrie. Concentrația de particule alergene este mai mare la marginea orașului, unde sunt mai multe terenuri lăsate în paragină. La Timişoara, ambrozia le face viaţă grea alergicilor. „Pacienții se plâng de usturimi în gât, de faptul că le «curg» nasul și ochii. Spun că sunt răciți de câteva săptămâni și nu le trece. Apoi află, cu uimire, că sunt alergici. Pentru cei care suferă de astm bronșic e și mai greu în această perioadă”, spune dr. Carmen Cernescu, medic de familie. În 2011, la Timișoara s-a înființat primul centru de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia şi polen alergen din România, funcționează la Universitatea de Ştiințe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului. Din păcate însă, acesta nu întreține și terenurile lăsate în paragină, unde buruiana crește într-o zi cât altele în zece.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…

39 de minute ago

Avertizare de la Rețele Electrice Banat. Cod Roşu de viscol puternic în vestul ţării. Avarii în 61 de localităţi

În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…

55 de minute ago

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…

2 ore ago

Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor

Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…

3 ore ago

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

5 ore ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

5 ore ago