Categories: Economic

A murit Dinu Patriciu!

Omul de afaceri Dinu Patriciu, în vârstă de 64 de ani, a murit marți la Londra. Patriciu suferea de o gravă afecțiune hepatică, iar în decembrie 2012 el a fost supus și unui transplant de ficat.

Personalitate controversată și complexă, arhitectul Dinu Patriciu a fost unul dintre cei care au marcat România de după 1989. În 1990, a devenit membru fondator al PNL, iar în legislatura 1990-1992 a fost deputat de Timiș. Alături de bunul său prieten, timișoreanul Horia Rusu, a fondat PNL-Aripa Tânără, în 1991 Patriciu devenind ministru al Lucrărilor Publice, în Guvernul Petre Roman II. În legislatura 1992-1996, Patriciu a fost deputat de Dâmbovița pe listele Convenției Democrate Române. În anul 1993, PNL-AT devine PL ’93, iar în 1998 partidul a fuzionat cu vechiul PNL. Dinu Patriciu a fost din nou ales deputat în 2000, dar, trei ani mai târziu, a demisionat din parlament, pe motiv de incompatibilitate. În 2003, el s-a retras definitiv din viața politică, pentru a se dedica exclusiv afacerilor.

În 1998, Dinu Patriciu a cumpărat compania Rompetrol, grație căreia avea să devină unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața energetică a României. Grupul s-a dezvoltat continuu, iar în 2007 ajunsese să aibă 7.500 de angajați. În august 2007, Patriciu, care deține 80% din acțiunile Rompetrol, a vândut 75% din acestea către compania petrolieră KazMunaiGaz din Kazahstan. Tranzacția s-a făcut în schimbul sumei de 2,7 miliarde de dolari. În toamna aceluiași ani, revista Capital îl plasa pe Dinu Patriciu pe locul întâi în topul celor mai bogați români, cu o avere estimată la 3,1-3,3 miliarde de dolari.

În ultimii ani, Patriciu s-a confruntat cu grave probleme de sănătate, În decembrie 2012, el a fost supus, la Milano, unei operații de transplant de ficat. Era în plină desfășurare, de asemenea, și procesul de divorț de soția sa, Dana. Anul trecut, el a ieșit din Top 10 cei mai bogați români. În 2012, averea sa era estimată la 800-900 de milioane de euro. În 2013, aceasta coborâse la 190 de milioane. Marți dimineață, Dinu Patriciu a încetat din viață la Londra, din primele informații din cauza unei embolii pulmonare. Surse apropiate familiei susțin că este posibil ca omul de afaceri fie înmormântat la Londra.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

15 minute ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

13 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

15 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

16 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

17 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

17 ore ago