Categories: Timp liber

„Canapeaua Sociala” Plai e gata si asteapta povesti pe strada Marasesti / FOTO

Pe 24 iulie pornea la drum, pe strada Mărășești, unul dintre cele mai colorate proiecte urbane desfășurate vreodată la Timișoara. Trei săptămâni mai târziu, Canapeaua de Socializare Plai e gata și așteaptă povestitori. E o premieră absolută pentru România și deschide, frumos, drumul spre cea de-a noua ediție a festivalului Plai.

Ideea „Canapelei de Socializare” a apărut în 2007, la Tilburg, după o idee a lui Karin Bruers, o artistă olandeză de cabaret. Aceasta a făcut o constatare extrem de simplă: în cartierele orașului ei, băncile pe care trecătorii se puteau opri la o poveste dispăruseră aproape cu desăvârșire. Oamenii au început să se răcească unii față de alții, mult prea grăbiți să mai aibă timp să-și dea fie și bună ziua. Karin Bruers a creat apoi un prototip, care are 2,24 metri lungime, un sigur braț de susținere, este din beton și, de cele mai multe ori, e ornat cu mozaic. Astfel de obiecte de mobilier stradal au apărut, încet-încet, în mai multe orașe din Olanda, iar apoi ideea a fost „exportată” cu succes și alte zone ale Europei.

Pe 24 iulie, la Timișoara a început lucrul o astfel de „canapea”, orașul de pe Bega fiind primul care a aderat la acest curent al cărui scop este, pur și simplu, re-apropierea oamenilor. Acum, după trei săptămâni, totul e gata. Canapeaua Plai va rămâne pe strada pietonală Mărăşeşti până la finalizarea lucrărilor din Piaţa Libertăţii, după care va fi mutată acolo. Designul a fost conceput de Dan Ungureanu, voluntar Plai, şi îmbină motive româneşti şi elemente moderne cu motive tradiţionale, reprezentative pentru minorităţile etnice prezente în Timişoara. „Peste 200 de persoane s-au oprit să lipească o piesă în mozaic şi să afle povestea proiectului nostru. Peste ani, ei vor şti cu precizie care e piesa lor din desenul plin de detalii al canapelei Plai, care reflectă, de altfel, multiculturalitatea Timişoarei”, spune Despina Iancu, unul dintre voluntarii Plai care au muncit la realizarea canapelei.

Cea de-a noua ediție a Festivalului Plai va avea loc în perioada 12-14 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean. Până la 1 septembrie, abonamentele pentru toate cele trei zile pot fi cumpărate, din reţeaua Eventim, la magazinele Orange, Vodafone, Germanos şi reteaua librariilor Cărtureşti, la prețul de 90 de lei. După această dată, un abonament va costa 110 lei. Detalii privind line-up-ul și activitățile din acest an găsiți aici.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

3 minute ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

2 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

2 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

2 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

3 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

3 ore ago