Categories: SocialUltima ora

Ca la noi la nimeni: Oase si artefacte din Cetate stau in saci in holul Muzeului Banatului! / FOTO

O fi având Timișoara tezaur istoric… păcat că nu avem și unde să îl depozităm. În ultima lună, din zona Cetate au fost scoase la lumină deopotrivă oseminte și materiale ceramice, dar acestea au ajuns să zacă pe jos, în saci, pe holul de la intrarea din Muzeul Banatului. Oasele ar trebui spălate, dar nu există personal pentru acest lucru, și nici măcar nu se știe unde vor fi depozitate.

Arheologul Florin Drașovean a supervizat săpăturile arheologice din Cetate. „Săptămâna trecută au fost aduse. În primul rând, trebuie spălate, sunt în curs de spălare, dar nu avem personal destul ca să fie spălate toate într-un interval scurt de timp. Dar acelea vor trebui spălate și nu sunt doar oase. Acolo sunt și materiale ceramice care vor intra la restaurare. E un proces mai complex și mai elaborat”, spune Drașovean. Problemele sunt însă mult mai mari: nu se știe nici unde vor fi depozitate osemintele și materialele ceramice, odată ce sunt spălate sau restaurate: „E o chestiune pe care trebuie să îi întrebați pe cei din conducere. (…) Ele vor fi puse în cutii, inventariate și depozitate. Întrebarea este unde? Nu știm încă. Nu știm care va fi soarta clădirii în primul rând. Nu se știe când va intra într-un proces real de reabilitare și consolidare. Că de cinci ani tot așa”, mai spune arheologul. Procesul în sine este și el unul misterios, pentru că perioada de spălare poate să dureze între o lună și un an. „Depinde câți bani sunt și câți oameni participă la spălare. Poate să fie gata și într-o lună. Poate să fie gata și într-un an”, ne-a mai spus Florin Drașovean. Chiar dacă au fost depozitate pe jos, descoperirile arheologilor nu sunt în pericol și, susține specialistul, nu se vor deteriora.

Pentru că proaspătul director al Muzeului Banatului, Claudiu Ilaș, nu a fost de găsit, iar interimarul Dan Radosav este în concediu, șeful Direcției Județene de Cultură Timiș, Sorin Predescu, recent delegat în județul Neamț, a putut să ofere câteva explicații. „Este o problemă care ţine de proiect, din ce ştiu eu. Proiectul, din păcate, nu a prevăzut bani pentru asta. Deşi arheologia ştia că se vor descoperi artefacte, proiectul nu a prevăzut nici bani, nici logistica necesară pentru arheologie. (…) Încet, cu greu, mai degrabă cu forţă de muncă voluntară decât cu bani, arheologii au fost ajutaţi să îşi desfăşoare cercetarea de către constructor. Din păcate, banii de arheologie nu sunt în contract şi nici în proiect, iar Primăria Timişoara nu are bani alocaţi pentru acest lucru. (…) Ritmul de lucru a fost foarte alert şi s-a strâns o cantitate foarte mare de artefacte (…) Deocamdată arheologii lucrează cu studenţi, cu voluntari, nu există bani pentru această componentă. (…) Problema e că, lucrându-se pe mai multe fronturi, nu are cine să le facă pe toate. Există nişte depozite, dar acum Muzeul Banatului este şi în renovare, aşa că depozitele lor oricum sunt pline. Şi aici cred că şi Primăria Timişoara, şi Muzeul Banatului ar fi trebuit să găsească mai repede o soluţie”, susține Predescu. Până la găsirea unei soluții, sacii plini cu oase și artefacte stau pe holurile Muzeului Banatului. Inscripția „Oase din complex TM – Piața Unirii”, scrisă cu markerul pe un sac de rafie, poate da fiori oricui. Iar din acest punct de vedere, noroc că muzeul e închis…

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…

17 minute ago

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…

3 ore ago

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

6 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

7 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren/UPDATE

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

7 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

8 ore ago