Categories: Primăria Timişoara

Aproape 1,5 milioane de euro nerambursabili, pentru Liceul Lenau

Liceul „Nikolaus Lenau” va fi reabilitat, în sfârșit, pe bani europeni. Peste 1,4 milioane de euro, bani proveniți din Programul Regio, au fost redirecționați către această școală. Lucrările sunt executate de o firmă din Drobeta Turnu Severin, care a câștigat licitația organizată de primărie.

Reabilitarea Liceului „Lenau” intră într-o nouă fază. Prima dintre ele – care prevedea reabilitarea acoperișului, a fațadei exterioare și a curții interioare, plus schimbarea tâmplăriei – a intrat în execuție în primăvara lui 2013. După numai câteva luni însă, firma care câștigase licitația a intrat în insolvență și a oprit lucrările. Ulterior, contractul a fost reziliat de primărie. Banii pentru aceste lucrări, aproximativ 400.000 de euro, proveneau prin programul KfW, inițiat de Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei. Înainte de rezilierea contractului, primăria a plătit 460.000 de lei. Între timp, a fost organizată o nouă licitație, ofertele fiind deschise săptămâna trecută și sunt acum în analiză. Contractul are o valoare de 1,2 milioane de lei, plus TVA.

Între timp, este în derulare faza a doua a lucrărilor, începută pe finanțare de la bugetul local. Aceasta va dura 12 luni și vizează consolidări, reparații la structură, la tâmplărie și planșee, dar și îmbunătățirea dotărilor educaționale – mobilier, echipamente didactice și echipament IT. Vor fi reabilitate 18 săli de clasă, cinci laboratoare, o bibliotecă cu sală de lectură și o sală de muzică. Acum se schimbă sursa de finanțare. „În urmă cu ceva vreme am demarat proiecte de reabilitare la cele trei licee, Lenau, Loga şi Calderon, cu sursă de finanţare incertă la acea vreme, asigurându-ne, printr-o clauză suspensivă, că în cazul în care nu vom face faţă din veniturile proprii vom putea să suspendăm lucrările… Noi am lansat licitația pe venituri proprii şi continuăm cu executarea lucrării cu aceeaşi firmă, dar comutând pe fonduri europene. Asta, după ce a apărut o oportunitate de obţinere de fonduri europene din redistribuirea unor fonduri necheltuite, la sfârşit de exerciţiu programatic 2007-2013. Am aplicat pentru a accede la aceste fonduri, iar acum, în cazul Liceului Lenau, am ajuns la semnarea contractului de finanțare”, a declarat primarul Nicolae Robu. Lucrarea este executată de Kasdum GF, o firmă din Drobeta Turnu Severin, care a câștigat, în primăvară, licitația organizată de PMT. Valoarea totală a proiectului este de 6,747 milioane de lei (aproximativ 1,53 milioane de euro), din care finanțare nerambursabilă 6,43 milioane de lei (aproximativ 1,46 milioane de euro). Elevii de la Lenau au început anul școlar într-o clădire în mare parte fără geamuri, iar între timp clasele V-VIII au fost mutate în niște hale ale RATT, amenajate ca săli de clasă.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

29 de minute ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

4 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

4 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

6 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

8 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

9 ore ago